MARKO KILPI & JANNE MARKKANEN - Konstaapeli Kontio - Näkymätön vaara

MARKO KILPIJANNE MARKKANEN Konstaapeli Kontio - Näkymätön vaara

Gummerus 2010, 39 s. Rikoskirjailijana palkittu kuopiolainen vanhempi konstaapeli Marko Kilpi laajentaa osaamistaan lastenkirjoihin.

Kilpi on tehnyt yhdessä kuvittaja Janne Markkasen kanssa kuvakirjan, jossa piisaa vauhtia, jännitystä ja mainioita hahmoja. Oman lisänsä tarinaan tuovat kuvituksen murrelohkaisut ja tutut maisemat, Puijon torni, Kuopion kaupungintalo ja Veljmies-patsas.

Kirjan päähenkilö on konstaapeli Kontio, toimelias ja tuumaileva poliisi, joka pitää huolta yleisestä järjestyksestä Käpälämäen kylässä. Tarinan alussa siilimummo kaahailee iltaisin potkurilla pitkin mäkeä. Konstaapeli jää pimeässä potkukelkan alle.

Jotenkin liikenteessä liikkujien pitäisi osata huomioida toisensa. Ongelmaan tarvitaan ratkaisu. Oivallus löytyy, mutta se tuo mukanaan uuden arvoituksen. Pimeässä hiipparoi joku, joka rikkoo konstaapelin määräyksiä.

Kilpi on onnistunut luomaan toimivia lastenkirjahahmoja kuten karhupoliisin ja siilimummon. Tarinaan rakennetaan jännitettä kahdellakin suunnalla. Kiitos siitäkin, että lain noudattamista ei opeteta sormi pystyssä vaan vaivihkaa huumorin kautta.

Näkymätön vaara -kirja olisi kuitenkin kaivannut tarkempaa toimitustyötä.

Lapsiraadille ääneen luettuna ongelmat tulevat esiin. Lauserakenteet ovat usein turhan vaikeita. Lyhyempi ja suoraviivaisempi ilmaisu tekisi tarinasta vetävämmän. Nyt lapselle on selvennettävä vaikeita sanoja kuten "automaattinen", "järjestelmä" ja "huippumoderni".

Pieni riesa on sekin, että yhdestä lauseesta ei saa tolkkua, koska siitä on jäänyt selvästi sana pois.

Kuvitus on puolestaan makukysymys. Markkanen on tehnyt tarinaan sarjakuvamaisen kerronnan, joka hyödyntää tietokoneen rajattomia mahdollisuuksia. Itse pidän enemmän perinteisestä, käsityömäisestä kuvituksesta.

Arvatenkin konstaapeli Kontion seikkailut saavat jatkoa. Eläinhahmo on niin oivallinen, että uusien tarinoiden aiheita riittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.