MARY WOLLSTONECRAFT - Naisten oikeuksien puolustus VALERIE SOLANAS - Scum-manifesti

MARY WOLLSTONECRAFT Naisten oikeuksien puolustus

Suom. Ville-Juhani Sutinen. Savukeidas 2011. 346 s.

VALERIE SOLANAS Scum-manifesti

Suom. Suvi Auvinen. Savukeidas 2011. 72 s.

Suomenkielisiä lukijoita hellitään tänä keväänä naisasiakirjallisuuden klassikkokäännöksillä, englantilaisen Mary Wollstonecraftin Naisten oikeuksien puolustuksella (1792) ja yhdysvaltalaisen Valerie Solanasin traktaatilla Scum (1967).

Kummankin kirjan tekijä oli oman aikansa länsimainen nainen. Heidän töidensä pontimena olevat sukupuoleen perustuva epätasa-arvo ja sukupuolesta johtuvat ihmisoikeusrikokset ovat erittäin totta maailmassa edelleen vuonna 2011.

Wollstonecraft (1759-1797) ei juurikaan saanut muodollista koulutusta. Tuttavuussuhteet sivistyneisiin ihmisiin ohjasivat hänen kehitystään. Häneen vaikutti voimakkaasti 1700-luvun valistusfilosofia ja Ranskan vallankumous, jonka tuoreita jälkimaininkeja hän matkusti paikan päälle tarkastelemaan.

Wollstonecraft kutsui itseään kokeelliseksi filosofiksi. Hän kannatti empirismiä, kokemusperäistä elämän ymmärtämistä.

Naisten oikeuksien puolustuksen älyllinen kirkkaus ei lakkaa hämmästyttämästä. Wollstonecraftin omatoimisesti hankkima lukeneisuus näkyy. Hän ei briljeeraa asialla, vaan käy kirjansa sivuilla kipakkaa keskustelua kymmenien toisten kirjoittajien kanssa. Tiukimmin hän kamppailee Jean-Jacques Rousseaun ajatusten kanssa.

Sorto ja kahleet

Kun Wollstonecraft herkeämättä vaatii naisille oikeutta ja vapautta kehittää henkisiä kykyjä, hän on itse esimerkki siitä, että nainen pystyy älyllisyyteen. Hän korostaa uupumatta, että naisen aseman ikiaikainen kurjuus liittyy sekä ruumiilliseen että henkiseen heikkouteen. Kumpaakin huteruutta on pidetty yllä tarkoituksellisesti.

Naisen on pitänyt olla ulkoisesti viehättävä, olemuksellisesti heiveröinen ja tiedollisesti lapsen tasolla, jotta hän varmasti pysyisi riippuvaisena vahvemmasta olennosta, miehestä.

Wollstonecraftin tekstistä löytyvät sanat sorto, kahleet, tottelevaisuuteen koulutus, miellyttäminen ja kotiorjuus. "Kun häntä on tällä tavoin halvennettu, hän käyttää järkeään, toisin sanoen omaa epäselvää ajatteluaan, enää kahleidensa kiillottamiseen, ei suinkaan niiden katkomiseen."

Naiselle piti riittää ympäristön kiitos hänen sulokkaasta herkkyydestään, eli käytännössä monialaisesta avuttomuudesta.

Wollstonecraft olisi totisesti tajunnut, mitä 1970-luvun feministinen slogan "suu kiinni ja ole kaunis" tarkoittaa, ja mitä ilmiö ylistämällä alistaminen on. Hän kummeksuu sitäkin, mitä aitoa iloa järkevälle miehelle on kumppanista, jonka kanssa ei voi keskustella mistään oikeasti merkitsevästä.

Järki, tieto ja ajattelukyky liittyivät Wollstonecraftin mukaan täysipäiseen ihmisyyteen. Ihmisen korkein pyrkimys oli moraalisesti hyveellinen elämä ja sellaista ei voi tavoitella saati saavuttaa, jos ei ole vastuussa itsestään. Toisen vallassa oleva ei ole vapaa tekemään harkittuja valintoja.

Oma elanto

Itsenäisyyden tärkein perusta on oma elanto. Wollstonecraft toteaa suorasukaisesti, että avioliitto on laillistettua prostituutiota, koska juurikaan muita keinoja ei naisella ole elättää itseään.

"Kuinka monet naiset tärvelevätkään elämänsä tyytymättömyydessä riutuen, vaikka he olisivat voineet olla lääkäreitä, tilanhoitajia tai puodinpitäjiä, ja seistä pystypäin oman ponnistelunsa tukemina."

Tyttöjen koulunkäynnin piti olla naisten sivistyksen perustana.

Wollstonecraft lisää vielä paukkuja ja ilmoittaa, että naisten tulisi päästä mukaan politiikkaan. Meni vielä yli sata vuotta, ennen kuin Suomessa toteutui 1906 ensimmäisenä maana Euroopassa naisten yleinen ja yhtäläinen äänioikeus kuin myös oikeus asettua ehdolle valtiollisissa vaaleissa.

Wollstonecraft tajusi selvästi, että naiseksi ei synnytä vaan tullaan. Naissukupuolinen ihminen ei voi olla synnynnäisesti "luonnon kaunis virhe". Kuinka paljon hänellä olisikaan ollut puhuttavaa Simone de Beauvoirin kanssa!

Kovat piipussa

Kun Mary Wollstonecraft oli feminismin niin sanotun ensimmäisen aallon - joka oli niin pitkä, että siihen voi lukea Minna Canthin, Virginia Woolfin ja Simone de Beauvoirin - airut, niin Valerie Solanas (1936-1988) oli toisen aallon palopommi.

Feminismin toisessa aallossa, kuohuvalla 1960-luvulla, näkemykset naiserityisyydestä alkoivat hajaannuttaa naisasialiikettä.

Solanas oli radikaalisiiven piikki lihassa. Hän ei ollut tasa-arvon vaan naisten arvojen asialla. Hänen miesvihansa kumpusi henkilökohtaisista, sinänsä ymmärrettävistä syistä.

Solanasin manifestin suomennokseen on esipuheen laatinut anarkistikasvo Akuliina Saarikoski. Hän räjähtelee tekstissään yhtä aggressiivisesti kuin Solanas omassaan.

Scum julistaa miessukupuolelle sodan. "Scum" tarkoittaa suorana käännöksenä saastaa. Kirjan nimi tarkoittaa myös "Society for cutting up men". Miehet on yksinkertaisesti eliminoitava maailmasta. Kaiken hyödyllisen, mitä miehet ovat koskaan tehneet, tekevät Solanasin mukaan yhtä lailla koneet. Hän uskoi miehettömään keinohedelmöitykseen ja rahatalouden lopettamiseen vaihdon välineenä.

Scumin tärkeää antia on sen näkemys niin sanotuista Isin Tytöistä eli naisista, jotka ovat sisäistäneet autoritaarisen isänvallan itseensä. He ovat itsesyrjinnän suggestiossa ja jarruttavat tiedostavan naisliikkeen edistystä.

Solanasin kutsu väkivaltaan ei ole saanut suosiota feminismin päälinjoilla. Solanas itse päätyi ampumaan Andy Warholia ja sai kolmen vuoden tuomion. Vihapuhe ja vihateot eivät ole tie oikeudenmukaista ja tasa-arvoista maailmaa tavoiteltaessa.

Uusimmat

Kirjat

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Päivi Alasalmi: Unten puutarha ja muita satuja

Suonna Kononen: Mystiset metsätyömiehet ja keskikaljacowboyt. Retkiä suomikantriin ja sen persoonallisuuksien pariin.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.