MICHAEL CONNELLY - Saalistaja

MICHAEL CONNELLY

Saalistaja

Suom. Ilkka Terho. Gummerus 2010, 522 s.

Michael Connellylla on kaikkein yleisin rikosromaanien kirjoittajan peruskoulutus: hän oli rikostoimittajana Los Angeles Timesissa.

Amerikkalaiset rikostoimittajat pyrkivät pysymään henkirikostutkinnassa vähintään tutkivan poliisin rinnalla, mieluummin vähän edellä.

Saalistajaan Connelly on sijoittanut itseään muistuttavan rikostoimittaja-rikoskirjailija-yhdistelmän. Ajankohtainen teema on sanomalehtien kilpailu nettimedian kanssa, mikä johtaa toimittajien irtisanomisiin. Se osuu myös kirjan minäkertojaan. Hänen pelastuksensa saattaa olla hyvin alkanut rikoskirjailijan ura. Ennen palkanmaksun loppumista hän päättää tehdä lehdelleen jymyjutun oudosta murhasta. Siitä on vangittu musta nuorukainen mutta hatarin perustein.

Kun tapahtuu uusi lähes identtinen murha, Jack McEnvoy pyrkii viimeisinä työpäivinään selvittämään, kuka on tekijä, ja miten hän voi löytää täysin samannäköiset uhrinsa.

Romaanin toinen keskeinen teema on se, miten internetin tietoliikennettä on mahdollista sekä kontrolloida ja suojata että käyttää mihin tahansa moraalin rajat ylittäviin tarkoituksiin jäämättä kiinni.

Tarina on kiinnostava mutta sekava. Se ei kestä koossa koko pituuttaan, yli viittäsataa sivua. Minäkertoja, joka on elänyt aivan eri maailmassa kuin lukija, ja jonka ajatus hyppelee edestakaisin ajassa ja paikassa, eksyttää välillä lukijan.

Voi huoata hurskaasti: Onneksi melkein kaikki suomalaiset henkirikokset ovat yksinkertaisia ja arkisia tragedioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.