Maaria Leinonen - Huomisen ovella

Kirjapaja 2012. 87 s.

Kuopiolainen Maaria Leinonen on parhaimmillaan silloin, kun hän luottaa sanan voimaan. Ja hänen sanoissaan on voimaa. Kuiskaus kuuluu paremmin kuin huuto, vaikka huudollakin on paikkansa ja aikansa. Viisaus piileekin sanojen oikeassa ajoituksessa.

Huomisen ovella -kokoelman kansi on kaunis. Se on ovi hyviin sanoihin. Leinonen on kirjoittanut yli kolmekymmentä runoteosta, joissa on mukana myös kuva ja runo -kirjoja. Niihin en koskaan päässyt sisään siten kuin yksistään runojen maailmaan.

”Tämän metelin keskellä / kun tajuaisi / mihin asti vielä sanat riittävät. / Ja missä on pisteen paikka.”

 

Rakkaus ja luonto innoittavat runoilijaa. Lintuja ja perhosia puhutellaan nimillä. Kottaraisia, runon huilulintuja, näkee nykyään harvoin.

Huomisen ovella antaa merkityksiä tulevalle ja saa miettimään mennyttä. Runojen sävy on valoisa, vaikka puhutaan läheisen menetyksestä. Kun olit mennyt -runon tilanteen moni aikuinen äitinsä menettänyt tunnistaa. Sitä tarttuu puhelimeen soittaakseen. ”Kunnes tajusin: / ei numeroa / ei kenttää sinne / missä lienetkin.”

Pientä itselle nauravaa huumorin hyristystä tavoitan runoista. ”Montako kertaa / kuljin onneni ohi? / Monta. / Kuka niitä laskemaan.” Runoilija kirjoittaa, että aina löytyy toinen ovi tai kiertotie. Emme voi tietää, milloin pienestä matkasta tulee pitkä.

 

Leinosen runoissa vanhuus on oivaltamisen aikaa, sanoissa myös muistot ja ikävä. Nyt on aikaa kuunnella hiljaisuutta. ”Istua rannalla, / kuunnella lintuja, / pienten laineiden / pieniä lauluja.”

Leinosen runot ovat kypsiä poimittaviksi. Jokaisen runon ääressä voi viipyä ja antaa runon puhua. Niihin on ilo palata. Kokoelma on tasaisen vahva.

Tarvitsemme teonsanoja ravistelemaan meitä, emme turhaa sanahelinää, esimerkkinä Äiti Teresa, joka ravistaa maailman hereille. Ravistajille riittää töitä. Mutta tällaisiakin päiviä me tarvitsemme: ”Haluan elää tämän päivän / kuin poutapilvi / kevyt huoleton / auringon valossa / tuulen kämmenellä.”

Ritva Kolehmainen

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.