Mac Montandon - Tom Waits - takapihan taikuri

Mac Montandon (toim.) Tom Waits - takapihan taikuri Suom. Seppo Lahtinen. Sammakko 2007, 382 s.

Beat-runoilijoiden jälkeläinen, kulttiartisti, avantgarde-tarinankertoja, säveltäjä ja näyttelijä Tom Waits (s.1949) kuuluu modernin Amerikan autenttisimpiin sieluihin. Waitsin rämäpäinen, mutta myös hienovarainen suhde amerikkalaiseen unelmaan ja todellisuuden aineksiin on määritelty hänen poikkeuksellisessa äänenvärissään.

Waitsin ääni on puumerkki, stigma ja signeeraus, jonka piirissä kirous voi muuttua siunaukseksi.

Waits on taiteilija, joka on noudattanut aina omaa kutsumustaan ja silti säilynyt hengissä. Hän on boheemi, josta ei tullut pikkuporvaria. Charles Bukowskin runossaan esittämä fundamentaali kysymys, "miksi elät", saa monta hyvää vastausta Waitsin elämää ja taidetta käsittelevässä haastattelukirjassa.

Lauluntekijänä ja säveltäjänä Waits on sulattanut taiteeseensa useita tyylilajeja ja yhdistellyt toisiinsa epätodennäköisiltä vaikuttavia asioita. Hän on kirjoittanut ääniä, niin kuin hän on kirjoittanut sanoja. Äänimaailma on hänen universuminsa, jossa myös sanat, runous, elää.

Beat-kirjailijoista Jack Kerouacista, Allen Ginsbergistä ja Walt Whitmanin perinteestä ammentaen amerikkalaisrunoilijat ovat etsineet tekstilleen kokonaisvaltaista ja eksistentiaalista yhteyttä sekä kaikupohjaa.

Jos on muusikko ja runoilija niin kuin Waits, Bob Dylan tai Jim Morrison, pyrkimyksenä on rakentaa jonkinlaista synteesiä eli kokonaistaideteosta. Waits on liikkunut paljon myös elokuvan ja teatterin parissa, säveltäjänä ja näyttelijänä.

Lauluissaan Waits haluaa kertoa kaunistelemattomia tarinoita tosielämästä niin kuin hänen ihailemansa, hieno amerikkalainen novellisti Raymond Carver teki.

Hannu Waarala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.