Mari Mörö - Kuuri

MARI MÖRÖ Kuuri

WSOY 2009. 144 s.

Käsinkirjoitettu kirje on viestintävälineistä intiimein; kirjoittaja on kirjainten kaarissa ja kynän painalluksissa aistivoimaisesti läsnä. Kirje ei silti ole sen suorempi tai rehellisempi kuin mikään muu kommunikoinnin kanava. Se peittää samalla kun paljastaa, ja kirjoittajan identiteetti kietoutuu monin tavoin kuvitelmien kudokseen.

Mari Mörön (s.1963) romaani Kuuri koostuu kirjeistä, jotka mies lähettää toisessa kaupungissa asuvalle rakastetulleen. Jonkinlaisesta sotatraumasta kärsivän kirjoittajan persoonaa raotetaan lukijalle muutamilta osin. Kirjeiden vastaanottajasta saadaan tietää vain tämän nuoruus, opinnot sairaanhoito-opistossa ja odotettavissa oleva perintö.

Kun vastaanottajan kokemusmaailma ei välity lukijan tietoon, jää totuus vaillinaiseksi. Asetelma, jossa todellisuus arvottuu vain toisen osapuolen lähettämien kirjeiden kautta, korostaa totuudenkin yksipuolisuutta. Sitä voi pitää teoksen tärkeänä teemana.

Mörön romaania voi kutsua pienimuotoiseksi psykohistoriaksi, sillä sen yksi aspekti on kirjeiden kirjoittajan todellisten motiivien kyseenalaistaminen.

Kielenkääntäjänä 1940-luvun Helsingissä toimivan Karlin kirjeet ihastukselleen Kaisille tuovat kielen kautta esiin autenttisen oloista 1940-luvun ajankuvaa ja -tunnelmaa. Kirjailijan taidot pääsevät oikeuksiinsa juuri kielen tyylillisen rekisterin hallinnassa.

Kirjeet henkivät ristiriitaisia viestejä kirjoittajan tilasta. Karlin kamppailu alkoholin kanssa tulee selväksi samoin kuin kasvava epätoivo, kun tapaaminen turkulaisihastuksen kanssa ei ota onnistuakseen.

Kirjoittaja vaikuttaa sekä vilpittömästi rakastaan kaipaavalta mieheltä että manipuloivalta oman edun tavoittelijalta.

Päihderiippuvuuden vieroituksessa käytetyn antabuksen saapuminen Suomeen yhdistää kirjassa yksityisen ja yleisen historian murroksen. Juuri Pengerkadun hoitolassa maatessaan ja myöhemmin antabushoidon kokelaana kirjoittaja tutustuu tulevaan kirjekumppaniinsa.

Kirjeiden sävyssä voi havaita piirteitä Eino Leinon kirjeevaihdosta L.Onervalle. Vaikka kirjeiden kirjoittajan ilmaisu ei leinomaisen intohimoista olekaan, ailahtelevat rahaan, alkoholiin ja vaihtuviin työsuhteisiin liittyvät huolet kaipuun ilmaisujen rinnalla samanoloisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.