Maria Malmström - Nukkekoti Väinölän tapaan

Tammi 2012, 192 s.

Minibaari on kirjaimellisesti minibaari, kun seurataan Väinölän tapaan tehtävien anniskelupaikkojen ohjeistusta. Itse asiassa kirjassa ei ole baarin ohjetta, mutta minikahvila lilliputtileivoksineen ja -keittiö pikkuriikkisine kolapullolaatikoineen löytyvät kyllä askarteluresepteistä.

Kirjan visuaalinen ilme on herkullinen ja värikäs. Upeat asetelmat nukkekodin huoneista ja tiloista suorastaan houkuttelevat miniatyyripuuhastelun pariin. Ideat siitä miten nukkekotitavarat syntyvät, rohkaisevat käyttämään mielikuvitusta ja näkemään arkiset asiat lapsen silmin. Vai kenelle tulisi heti mieleen, että kuulakärkikynän klipsi on ihan selvä minijääkaapin ovenkahva?

Osa töistä on helppoja ja onnistuu vaikka lapsen kanssa yhdessä askarrellen. Vaativimpiin töihin tarvitaan kuitenkin erikoistyökaluja, kuten pora ja yksi- ja kaksimillinen poranterä, jiirisakset, lehti- ja pöytäsaha, kuumaliimapistooli sekä sivuleikkurit. Ohuella vanerilla, puulevyllä sekä muovailumassoilla saa omatekoiset huonekalut ja tavarat. Mukaan maalitarpeet, niin minimaailman kokoaminen pääsee kirjan selkeiden ohjeiden ja sapluunoiden avulla vauhtiin.

Jos kaipaa pitkää projektia ja haluaa keskittyä tarkkoihin yksityiskohtiin, nukkekoti erilaisine työpajoineen, kuten puusepänverstaineen ja lelukauppoineen, voi olla hyvä harrastus. Lisäksi perheen pienimmät voivat ilahtua ainutlaatuisesta leikkikalusta–jos nimittäin rakentaja raskii antaa hennot kalusteet pikkuväen käsiin.

Kirja on saanut alkunsa Maria Malmströmin nukkekotiblogista. Blogin perusteella kirja on kannattavaa mainosta, sillä Malmströmillä on myös nukkekoti- ja lelukauppa netissä.

Kristiina Poutiainen