Markku Hirvonen:Metsotaistelu

Markku Hirvonen:

Metsotaistelu

Karisto 2014

Mitä erähenkinen lukija hakee hyvältä eräkirjalta? Yhtä totuutta tuskin löytyy, koska vastaukset ovat vaihtuneet aikojen ja yleisen mielipiteen muuttumisen myötä.

Ensi alkuun herkuteltiin suurilla saaliilla, ja niiden pienennyttyä alettiin tarjoilla lukijoille erähenkisen elämän erilaisia tunnelmapaloja. Asenteet ovat muuttuneet niin, että isoilla ja eksoottisilla saaliilla rehentely jo suorastaan tympii jopa innokkaimpia metsästäjiä.

Vuoden kirjaluetteloja selatessa tuntuu, että perinteisessä eräkirjallisuudessa on kohta kaikki sanottu. Uusia eräkirjoja ilmestyy vuosittain isänpäivän edellä varsin rajallinen määrä, eikä uusista kirjoittajistakaan ole tungosta.

Yleisessä kertomakirjallisuudessa on vahvistunut kaiken aikaa rikosromaanien ja dekkareiden osuus. Esikoiskirjailija Markku Hirvosen, 54, Metsotaistelu kertoo, että sama ilmiö on havaittavissa nyt myös eräkirjallisuudessa.

Hirvosen kolmentoista novellia sisältävän teoksen mielenkiintoisimpia lukuja on kuvaus laittomasta susijahdista Pohjois-Savon sydänmailla. Sanomalehtienkin palstoilla on laitonta jahtia esitelty muun muassa käräjäuutisten yhteydessä, mutta Hirvonen on tarjoaa nyt romaanissaan eräänlaisen kokonaisesityksen salametsästäjien toimintatavoista.

On hyvä, että metsästyksen lieveilmiöitäkin tuodaan esille eräkirjallisuudessa, vaikka joitakin tällainen ”oman perän likaaminen” saattaa ehkä pahasti tympiäkin. Salametsästys ei lopu salailemalla ja hyssyttelemällä, vaan ainoastaan siten, että laillisuuden puolustajat puuttuvat rohkeasti laittomuuksiin.

Hirvonen on pärjännyt viime vuosina hyvin eräaiheisissa kirjoituskilpailussa, ja elävästi hän kirjoittaakin erällisistä sattumuksista, joita harvempi tohtisi kertoa omina kokemuksinaan. Viina ja vieraat naiset; mitäpä niistä vaimoväen tarvitsee tietää – ellei vaimoväki ole sitten tavallista lujempaa rottia kuin Erämaja-novellissa, jossa se yllättää aviosiippansa Kuhmon korvesta saunan lauteilta tilapäisten selänpesijäin seurassa.

Herkkupaloihin kuuluu Hirvosen esikoiskokoelman niminovelli Metsotaistelu, jossa korkeasti koulutettu naismetsästäjä tarjoilee työpaikkansa miehiselle johdolle lupaamansa metsopaistin varsin erikoisen sylipainin jälkeen. Kuka se on määrännyt, että hyvän erätarinan olisi pitänyt tapahtua myös todellisuudessa.

Markku Hirvonen ansaitsee kauniit kiitokset suomalaisen erätarinan avartajana..

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.