Markku Wilenius: Tulevaisuuskirja

Markku Wilenius. Tulevaisuuskirja. Otava 2015. 239 s.

Eteemme on avautumassa kokonaan uusi maailma, jota ei kevyesti ymmärrä. Olisitko uskonut vuonna 1999 Nokian menestyksen huipulla, että viidentoista vuoden kuluttua Nokian puhelimet on myyty ja yhtiön toiminnan painopiste on aivan muussa?

Etäisten asioiden käsittäminen on hankalaa, koska tulevaisuus on täynnä epävarmuuksia. Jälkiviisaasti on helppo sanoa, että jokin asia olisi pitänyt tietää tai tehdä toisin. Olemme kiinni menneisyyden siteissä ja käyttäytymistämme ohjaa turvallisuuden kaipuu.

Mutta aina ei päteviäkään arvioita uskota. Taloustieteen professori Nouriel Roubinille kohauteltiin olkia, kun hän vuonna 2006 ennusti tarkkaan Yhdysvaltojen asuntomarkkinoiden romahduksen ja finanssikriisin.

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun tulevaisuuden tutkimuksen professori Markku Wilenius luo teoksessaan Tulevaisuuskirja jämptin kokonaiskuvan tulevaisuudesta. Wilenius on strategisen ennakoinnin ammattilainen ja tietää, mistä kirjoittaa.

Tulevaisuus on täynnä aukkoja, sattumia ja käänteitä. Ete­nemme kohti tuntematonta, kunnes se tarkentuu ja tulee tutuksi. Matka ei ole hallitsematon, ja tulevaisuutta on mahdollista ennakoida, vaikka sen suunnasta ei oltaisi yksimielisiä.

Tulevaisuuden juna ei kuitenkaan kulje kiskoillaan, vaan muutos on ”rytmistä” ja yllätyksellistä. Wileniuksen teoksen teemallinen kuosi punoutuu ”pitkien aaltojen teoriaan”, jossa yhteiskunta muuttuu merkittävällä tavalla 40–60 vuoden välein. Tässä Wilenius on parhaimmillaan.

Muutoksessa uusi kiilautuu vanhaan irrottaen siitä säikeitä irti. Näin on käynyt teollistumisesta alkaen.

Elämme juuri nyt murroshetkessä, jossa siirrymme älykkäämpään ja resurssitehokkaampaan yhteiskuntaan.

Matkaamme ravistelevat monet murrokset kuten uusiutuvan energian vallankumous, materiaalien vallankumous, biotalous, jakamistalous, terveyden teknologian murros ja alati kiihtyvä digitalisoituminen. Kysymys ei ole pienistä muutostekijöistä, vaan elämäämme vähitellen tunkeutuvasta huomisesta.

Vaikka elämme murroksessa, on lohduttavaa, että huominen voi olla parempi. Se edellyttää kuitenkin vastuullisia päätöksiä.

Meneillään oleva yhteiskunnallinen murros ei välttämättä juuri tänään näy elämässämme, mutta se vaikuttaa tulevaisuudessa jokaisen elämään. Teknologian muutokset puhkovat yhteiskunnan rakenteet, arvot ja toimintatavat; koulutuksen, elämäntavat, liiketoiminnan, politiikan ja ihmisten johtamisen.

Nokia on menossa tähän suuntaan kuten myös rankoista ajoista kärsineet metsäteollisuuden yritykset. Uudet digitaalisen teknologian yhtiöt, Supercell ja Reaktor, ovat jo molemmin jaloin kiinni tulevassa ajassa.

Wileniuksen teos antaa aihetta ajatella ja muuttaa käyttäytymistä, sillä ennakointi ei ole helppoa – mutta mahdollista. Tulevaisuuden ennakointi on yllätyksissä ja liikkeessä suunnistamista: valmista karttaa ei ole olemassa, paikat muuttuvat ja kompassikin pyörii usein tyhjää.

Jarkko Tirronen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.