Markus Zusak - Kirjavaras

MARKUS ZUSAK Kirjavaras (Suom. Pirkko Biström. Otava 2008, 558 s.)

Australialaisen 33-vuotiaan Markus Zusakin Kirjavaras (alkuteos 2005) on paljon kiitosta saanut ja kohua herättänyt kansainvälinen bestseller-romaani, jonka kertojana toimii itse hänen majesteettinsa Kuolema.

Kerronnallinen lähtökohta on niin provokatorinen ja asetelmallinen, ettei lukija helpolla unohda sen mahdollista laskelmallisuutta, kirjailijan vaikutuksen halun päällimmäisyyttä.

Tällainen on romaanin orgaanisuuden ja uskottavuuden kannalta aina ongelmallinen seikka.

Kirjavarkaan päähenkilö on yhdeksänvuotias viaton tyttö nimeltään Liesel, joka elää Natsi-Saksassa sodanaikana pienessä ummehtuneessa kaupungissa. Liesel elää siis kirjaimellisestikin ottaen Kuoleman varjossa, ellei peräti sen sätkynukkena.

Tämä outo kerronnallinen kaksoissidos Kuoleman ja keskushenkilön välillä ei niin ikään tunnu välttämättä oikein toimivalta ratkaisulta. Se nimittäin syö Lieselin ja lukijan välistä luottamusta ja vuorovaikutusta. Kohtalon tuottama pirullinen ironia harvemmin sopii naivistiseen tyylilajiin.

Nytkin se aiheuttaa lukijassa hyvin ristiriitaisia, paikoin jopa hämmentävän etovia tunteita. Niin sanottu "natsi-porno" kykenee tähän samaan reaktioon.

Zusakin romaani edustaa tyyliltään harkittua naivismia, ihmettelyn maailman tietoista ihmettelyä, jopa alleviivaavaan asenteellisuuteen asti. Puhtaus tai viattomuus ei ole kauppatavaraa, eikä se synny koskaan keinotekoisista kerronnallisista kompromisseista.

HANNU WAARALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.