Matka yli ymmärryksen

Heikki Saure Matka yli ymmärryksen

Avain 2011. 302 s. Ihmisen mieli on rajaton. Heikki Sauren kirjassa tarinoiva Anuirmeli Sallamo-Lavi on kokenut muuntuneet tietoisuudentilat niin itsestään selvinä, että hänen näkemyksensä henkimaailman olemassaolosta heijastavat välitöntä varmuutta, eräänlaista unen luonnollisuutta. Unet ovatkin merkitsevä motiivi hänen matkoillaan yleisesti outona pidettyyn henkitietoisuuteen, joka toisekseen on ollut merkitsevä hänen arkipäivässään ja herkkyydessään esimerkiksi suomentajan työssä.

Kun siirtyy muuntuneeseen tietoisuuteen, voi saada oivallusta oman elämän lisäksi universaaleista ilmiöistä. C.G. Jungin mukaan mm. unessa koettava tieto on vastaanotettavissa arkkityyppisinä ilmentyminä, elämään vaikuttavina henkisinä symboleina.

Jung on Sauren populaarissa kirjassa mukana vain mainintana, mutta keskeinen lähtöidea on sama. "Kaikki ymmärrys kumpuaa loppujen lopuksi omasta sisimmästä."

Sallamo-Lavin elämää leimaa yhteys henkiin. Unista ja meditaatiosta edetään automaattikirjoitukseen, inspiraatiotiloihin, omien henkioppaiden - kuten intiaanin - löytymiseen jne. Spiritualistiset opettajat, shamaanit, hypnotisoijat, jopa ufot ovat esillä. Henkimaailman kokemus johtaa Sallamo-Lavia kanavoimaan parantavaa energiaa muille. Se ei tee hänestä ylivertaista. Lähtökohtana hän pitää itsensä hyväksymistä virheineen, sellaisena kuin on.

Liikuttaessa rajatiedon alueilla on ratkaisevaa, ettei tietoisuutta yritetä muuttaa väkisin. "Humps vain ja liu'uin sellaiseen tilaan, jonka tunnistin transsiksi … kyse on oikeastaan mielen hiljentämisestä."

Henkioppaat ovat selvänäkijöitä, mutta Sallamo-Lavi sanoo, ettei ole ennustaja tai parantaja, vaan välittäjä. Ihminen voi hänen kauttaan saada oivalluksia, ei suoranaisia neuvoja.

Kun oppilas on valmis, opettaja ilmaantuu. Moni henkinen opastaja on tukenut kertojaa toiminnassa, jossa spiritualistisen näkemyksen mukaisesti korostuvat eettisyys ja epäitsekkyys.

"Tunnen olevani velvollinen kertomaan… että apu on hyvin lähellä, vain ajatuksen päässä", Sallamo-Lavi tähdentää. Jokaisella on henkioppaita.

Syntyy intuitiota muistuttava vaikutelma hengen läsnäolosta sekä teosta lukiessani että nyt kirjoittaessani. En silti tiedä.

Uusimmat

Kirjat

Lars Sund: Missä musiikki alkoi

Kirja-arvio: Miljoonasade-yhtyeen menestys, hiipuminen ja ylösnousemus saavat asiallisen käsittelyn Mikko Lundellin kirjoittamassa teoksessa

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.