Matti Rönkä: Eino

Gummerus 2015. 235 s.

Viktor Kärppä -dekkareistaan ja television uutisjuontajana tuttu Matti Rönkä luo vahvan ja koskettavan tarinan maalaispitäjän yhden perheen miessukupolvista romaanissaan Eino.

Outokummussa syntynyt Rönkä (s. 1959) sijoittaa kertomuksensa fiktiiviseen savolais-karjalaiseen Leppäkosken kuntaan, jonka ympäriltä löytyy ainakin koillissavolaisia paikannimiä.

Romaani kertoo kohtauksittain nimihenkilön Eino Heikkisen elämästä sotavuosista nykypäivään, Einon pojan Jannen kapinasta isäänsä kohtaan ja pojanpojan Joonaksen kiinnostuksesta ukkinsa menneisyyteen.

Alussa muistikatkoksista kärsivä ikämies Eino on tutkittavana terveyskeskuksessa. Vierailuilla Joonas esittää ukilleen kysymyksiä, joista nousee kivuliaita muistoja.

Kirjan takaumat avaavat Einon tien maalaistalon pojasta kuljetusfirman ja huoltamo-baarin sisukkaaksi yrittäjäksi, työteliääksi järjestyksen mieheksi ja vaisun vaateliaaksi isäksi.

Kovaluontoinen Eino avaa käsitystään miesluonnosta: ”Miehet ovat samanlaisia kuin terästangot ja putket. --- Kovimmat eivät kestä. Ne napsahtavat poikki. Sitkeät ja ontot, ne ovat lujimpia. Sisus pitäisi valuttaa tyhjäksi. Miehestäkin.”

Sivurooliin jäävä Einon poika Janne käy poliittisen kapinan isäänsä vastaan, ja arvet kestävät aikaa. Armeijasta palannut pojanpoika Joonas on saanut yliopistopaikan, mutta kuljetusyrityksen tulevaisuus kiinnostaa myös.

Lopulta kertomus kietoutuu sotien jälkeisiin vuosiin ja Einon vaiettuun muistoon. Näin Rönkä kerii tarinaan vielä jännitysvaihteen ja kelpo yllätyksen.

Eino on ammattilaisen ottein kirjoitettua, virkistävän perinteikästä proosaa, joka ei turhia hötkyile eikä kikkaile. Yhden lauseen mestariklapien sijaan Rönkä nikkaroi ryhdikkään kokonaisuuden, kodikkaan hirsimökin, jossa lukijan on hyvä levätä.

Aikatasot naksahtavat paikoilleen kuin lohenpyrstösalvokset. Tarkkaa ja nautinnollista käsityötä. Kielellisesti Rönkä piirtää taiten esiin menneen maaseudun arjen porstuoineen, piironkeineen ja karjakeittiöineen. Murteita käytetään harkiten vanhempien ihmisten puheissa.

Vaikka Eino on painokkaasti miesten tarina, Rönkä tekee myös naisista omaäänisiä. Einon piinallinen suhde Kerttu-vaimoon tulee iholle, ja naisen rakkauden kuivettuminen on vaikuttavasti kerrottu.

Kustantaja kuvaa Eino-romaania Röngän ”uudeksi aluevaltaukseksi”. Ehkä näin halutaan väistää mielikuva, että ”oikea” proosakirjallisuus katsoisi alaviistoon kotimaista rikoskirjallisuutta.

Röngän romaani mieltyy nilsiäläisen Antti Heikkisen palkitun Pihkatapin hengenheimolaiseksi: molemmat teokset liikkuvat savolaisissa maalaismaisemissa, kuvaavat miessukupolvien ketjun isien ja poikien hankauksia sekä näyttävät maaseudun hapuilevan tulevaisuuden suunnan.

Vielä yksi asia saattaa yhdistää Matti Röngän ja Antti Heikkisen romaaneita: Savonia-kirjallisuuspalkinto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.