Matti Rönkä - Tuliaiset Moskovasta

MATTI RÖNKÄ Tuliaiset Moskovasta

Gummerus 2009, 236 s.

Rikosylikonstaapeli Teppo Korhonen ja monet vanhat tutut tulevat vastaan Matti Röngän uusimman kirjan sivuilla. Paluumuuttaja Viktor Kärppä taiteilee oikean ja väärän rajalla, pyrkii hyvään, mutta autettavahan kavereita on. Tuliaiset Moskovasta on herrasmiesdekkaristin viides Kärppä-sarjan romaani.

Rönkä vie dekkaria väkivallattomaan suuntaan. Jännitys syntyy vaaran uhasta, ja pelko pitää valppaana.

Viktorin yhtiö VK-Trading myy tontteja venäläisille. Myös rakentaminen kuuluu toimialaan. Marjalla on nyt hoitokotinsa. Iltatähtelässä työt hoituvat Oksana Pelkosen ja muiden maahanmuuttajanaisten avulla. Annan ja Erkin, joka on oikeasti orpo Sergei, kautta katsotaan lasten maailmaa, koulukiusaamistakin. Ympäristöasiat tulevat esiin osoittelematta, kun epämääräinen aine neuvotaan heittämään mereen.

Viktor Kärppä sukkuloi rajan yli itään Suomen passilla. Venäjällä hän tuntee olevansa kotonaan. Lapsuutensa Sortavalaa ikävöivää Kärppää on helppo ymmärtää, jos on niillä main liikkunut.

Vanhan liiketuttavan kanssa muistellaan Neuvostomaan aikaa, puhutaan politiikkaakin. Mukaan lyöttäytyy nimensä muuttanut Vronski, se tietää ikävyyksiä. Kärpästä tulee kuriiri tietämättään.

Verkosto toimii, tiukan paikan tullen apu tulee kuin kutsumatta. Viktorin veli on kauppamies, mutta aina valmis auttamaan. Maailma on opettanut: "Hyvä valhe on parempi kuin huono totuus."

Prätkäjengi tulee sen verran isolla joukolla neuvottelemaan, että välityskontaktitoive vastaanotetaan. Hiihtäjä tarvitsee aineensa. Se on vähäistä siihen verrattuna mitä on tulossa.

Korhosen kanssa on vuosien saatossa syntynyt yhteistyö- ja avunantosopimus. Miehet ymmärtävät toisiaan puolesta sanasta.

Marjan epäilyttävä miessuhde kuumentaa Viktorin mieltä, mutta oma Julija-suhde ei kaivele ollenkaan, enemmänkin se, että tämä pettää häntä. Röngän teksti on tiukkaa ja dialogit iskevät. Naljailu puree, sillä toisen kustannuksella on kevyt nauraa.

RITVA KOLEHMAINEN

Uusimmat

Kirjat

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Päivi Alasalmi: Unten puutarha ja muita satuja

Suonna Kononen: Mystiset metsätyömiehet ja keskikaljacowboyt. Retkiä suomikantriin ja sen persoonallisuuksien pariin.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.