Maylis de Kerangal: Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät

Maylis de Kerangal: Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät. Suom. Ville Keynäs ja Anu Partanen. Siltala 2016. 255 s.

Lukiolaispoika Simon joutuu ystäviensä kanssa auto-onnettomuuteen aamuisen surffausreissun paluumatkalla Le Havressa, Pohjois-Ranskassa. Koomaan vajoava Simon todetaan pian aivokuolleeksi.

Maylis de Kerangalin (s. 1967) romaani Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät on yhden idean ja yhden vuorokauden romaani. Se kuvaa jokapäiväistä metaforaa – sydäntä – poikkeavan konkreettisesti. Onnettomuutta seuraavan vuorokauden aikana seurataan omaisten epätoivoa, sairaalahenkilökunnan arkea, sydänsairaan keski-ikäisen pariisittaren heräävää toivoa ja sydämensiirtoa.

Siinä koko juoni, sori.

Romaanin nimi on laina Anton Tšehovin näytelmästä Platonov. Tšehov, venäläisklassikoista rationaalisin, oli koulutukseltaan lääkäri, mikä näkyy hänen teostensa maailmankuvassa.

De Kerangalin proosa on ytimeltään yhtä haihattelematonta, ihmisrakasta ja tarkkaa, mutta tyyli on tyystin eri. Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät jatkaa virtaavalla proosallaan ranskalaisen uuden romaanin (nouveau roman) muototraditiota Nathalie Sarraute’n ja Claude Simonin tinkimättömällä linjalla.

Edeltäjiensä uuvuttavat fenomenologiset kokeilut de Kerangal on onneksi sivuuttanut. Hänen kerrontansa keskittyy olennaiseen, mikä tuottaa tiheää, intensiteettinsä virtuoosisesti ylläpitävää tekstiä.

Kiivaassa preesensissä etenevä romaani livauttaa loppupuolella kunnian kardiologian pioneereille.

William Harvey kuvasi vuonna 1628 ihmisen verenkiertojärjestelmän. Ensimmäisen sydämensiirron toteutti Christiaan Barnard Etelä-Afrikassa vuonna 1967, ja seuraavana vuonna häntä seurasivat Norman Shumway Yhdysvalloissa ja Christian Chabrol Ranskassa.

Heidän myöhempien kollegojensa ja elinluovuttajien ansiosta Suomessakin elää muutama sata ihmistä sen sijaan, että he olisivat kuolleet. Siihen suhteutettuna de Kerangalin romaani ei merkitse mitään. Ja tuohon suhteuttamiseen havahduttavuutensa vuoksi Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät on vuoden merkittävin käännösromaani.

Pekka Jäntti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.