Michael Farr Tintti - Tarinoiden todelliset taustat

Michael Farr Tintti - tarinoiden todelliset taustat Otava 2007, 206 s.

Hergén eli Georges Remin syntymästä tuli tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Suomessa juhlavuotta ei ole isommin huomioitu, mutta Belgiassa Hergéä on kunnioitettu muun muassa juhlarahalla ja postimerkeillä.

Nyt on sentään saatu suomennos brittiläisen Tintti-asiantuntija Michael Farrin kuuden vuoden takaisesta kirjasta Tintti - tarinoiden todelliset taustat.

Kirja on tavallaan laveampi versio aiemmin suomeksi julkaistusta Benoit Peetersin Tintin juhlakirjasta. Molemmat etenevät kronologisesti albumi albumilta ja esittelevät Tinttien syntyyn vaikuttaneita tapahtumia ja ilmiöitä. Farrilla tekstiä vain on runsaasti enemmän.

Farr keskittyy arkiston kaiveluun ja faktojen kertaamiseen. Hänellä on ollut pääsy Hergén arkistoihin, ja hän esitteleekin runsaasti valokuvia ja piirroksia, joita Hergé on käyttänyt piirrostyönsä tukena. Joukossa on paljon kiehtovaa materiaalia, mutta osa esiinkaivetuista mallikuvista ei erityisesti valaise yhtään mitään.

Hyvä on, Hergéllä oli siis käytössään valokuva renkaanjäljistä hiekka-aavikolla kun hän piirsi renkaanjälkiä hiekka-aavikolla - mutta entä sitten? Mitä se meille kertoo?

Farr vajoaa toisinaan myös turhan syvälle nippelitiedon jakamisen suohon. Enin osa Tintin faneista tulisi varmaan toimeen ilman tietoa siitä, että Kuningas Ottokarin valtikassa nähtävän Messerschmitt Bf-109:n nopeusennätys vuodelta 1937 oli 610,95 kilometriä tunnissa.

Lisäksi Farrin Hergéä kohtaan tuntema ihailu tekee tekstistä välillä hieman puuduttavaa luettavaa. Kirja on kirjoitettu siitä lähtökohdasta, että Hergé oli liki erehtymätön nero. Farr kehuu esimerkiksi Tintin kuuseikkailua realismista, vaikka Yhdysvaltain kuulennot tehtiin lopulta täysin toisenlaisella rakettitekniikalla.

Paljon olisi herra Farr siis voinut tehdä paremmin, mutta pääasia, että teki kuitenkin kirjansa. Ettei jäisi epäselväksi - vikojensa ohella se sisältää erinomaisen paljon mielenkiintoista faktaa Hergén elämästä ja sarjakuvanteon reunaehdoista. Ja hakkaa siinä lajissa mennen tullen Peetersin kirjan.

Tintti tarjoaisi vielä paljon aineksia analyyttisemmalle tarkastelulle. Tintin erikoisimpia piirteitä on hahmon totaalinen epäseksuaalisuus - Tintin maailmassa ei naisia romanttis-eroottisessa mielessä ole lainkaan olemassa.

Juha Mäkinen

Uusimmat

Kirjat

Matti Salminen: Erno Paasilinnan kirjallinen elämä

Kalle Isokallio: Tiedonhuuhtoja Virtanen

Kaisa Happonen & Karri Miettinen: Revi se

Henriikka Tavi: Tellervo

Leena Virtanen & Sanna Pelliccioni: Minna! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot

Mikael Niemi: Karhun keitto

Tuomas Jussila & Lari Rantanen (toim.): Nälkävuodet 1867-1868

Heikki Kännö: Sömnö

David Grossman: Hevonen meni baariin

Panu Rajala: Suomussalmen sulttaani

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.