Miha Rinne: Matkailua pelialalla

Sarjakuvat

Lehmäoja 2013. 244 s.

Jos ovat muutamat kotimaiset peliyritykset nykyään luovan teollisuutemme kärkiä ja startup-maailmaa valaisevia lyhtyjä, niin ei siihen tyhjästä ole tultu. Suomen varsin värikästä pelihistoriaa on ylipäätään dokumentoitu toistaiseksi vähän, eikä varmasti koskaan yhtä hauskasti kuin Miha Rinne sarjakuvassaan Matkailua pelialalla.

Tosin ei Rinne näkemystään dokumenttina esitä. Blogina alkunsa saanut omakohtainen sarjakuva on kreisikomediallinen kärjistys pelialan vuosista 1994–2009. Pelialalla työskentelevä tekijä loi sarjakuvan osin terapiatarkoituksessa, purkaakseen työnsä turhautumisia ja typertymisiä.

Lopputulos on eräänlainen pelialan Spinal Tap, kuten esipuheessakin tunnustetaan.

Omakohtaisuus näkyy, ja Rinteen selkeimmän alter egon tunnistaa kyllä tarinasta. Tekijä vakuuttaa sekoittaneensa todellisuuden fiktioksi. Sarjakuvassa esiintyvien firmojen esikuvat ovat silti ulkopuolisenkin tunnistettavissa.

Pelialan todellisuus saattoi itse asiassa todella olla eräänlaista kreisikomediaa: muistetaanhan vaikka rehvastellen ökyillyt mobiilipelifirma Riot-E, joka 2000-luvun alussa keräsi miljoonia riskirahaa ja biletti eurot pois.

Rinne aloittaa kauempaa, ja kertoo ensin, kuinka vaikeaa omapäisten koodarien oli organisoida elämäntapaharrastuksensa liiketoiminnaksi. Myöhemmin asetelma kääntyy toisinpäin: ammattimaistuminen vie alalta palan luovuutta ja intoa.

Terävää satiiria säestää sarjakuvassa usein navanalushuumori. Omaan makuuni vähän liikaakin.

Överiydestään huolimatta Matkailua pelialalla toimii ihan oikeasti myös eräänlaisena historiikkina pelialan potkuhousuvuosista. Sellaisena albumi on oikeastaan pieni kulttuuriteko.

Rinne hallitsee halutessaan vaikka kauniit vesivärit, kuten hänen Lopunperän tarinat -sarjakuvansa todistavat. Matkailua pelialalla -sarjakuvan peruskoululaisten välituntisarjakuvat mieleen tuova jälki on siis tyylivalinta, joka tukee teoksen tilityksellistä luonnetta. Voin melkein kuvitella, kuinka kynä sauhuten Rinne on jotkin sivut piirtänyt: Tuosta saatte! Ja tuosta!

Huomionarvoista on sekin, että Matkailua pelialalla on tiettävästi ensimmäinen suomalainen joukkorahoituskampanjan avulla julkaistu omakustannesarjakuva. Tuskin viimeinen.

Uusimmat

Kirjat

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Päivi Alasalmi: Unten puutarha ja muita satuja

Suonna Kononen: Mystiset metsätyömiehet ja keskikaljacowboyt. Retkiä suomikantriin ja sen persoonallisuuksien pariin.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.