Mike Pohjola - Kadonneet kyyneleet

MIKE POHJOLA Kadonneet kyyneleet Gummerus 2008. 233 s.

Mike Pohjolan (s. 1978) esikoisromaani sisältää kaksi eri tasoilla kulkevaa tarinaa. Satumaailmassa seikkailevat arvoitukselliset airiit, jotka lienevät jonkinsorttisia kasvien henkiä. Ankeassa reaalimaailmassa seiskaluokkalainen Roosa potee skitsofreniaa, suree isänsä kuolemaa ja kärsii äidin alkoholismista. Melko pian lukija arvaa yhdistää satumaailman taistelut ja Roosan minuuden kamppailun toisiinsa.

Fantasiatason tarina on sujuva itsenäinen kertomus, mutta varsinaiseksi sairauskuvaukseksi romaani on ohut. Skitsofreenikon pään sisäiset liikkeet eivät hahmotu airasten toiminnan kautta tai Roosan irrallisten psykologikäyntien peilaamana.

Itse asiassa Roosan taudinkuva ei poikkea juurikaan nuorten keskuudessa huomattavasti yleisemmästä sairaudesta, masennuksesta. Lapsuudenaikainen skitsofrenia olisi aiheena antanut mielenkiintoisia mahdollisuuksia, mutta romaani jää kuvailemaan airasten miekkataisteluita hirmuhallintoa vastaan.

Peruskasvuromaanina Kadonneet kyyneleet toimii moitteettomasti. Lukija samastunee kivuttomasti Roosan tummanpuhuvaan maailmaan, jossa on jätettävä lapsuuden tarinoiden turvasatama ja astuttava aikuistumisen pelottavalle tielle. Kasvamisen kova hinta on, ettei tarua ja todellisuutta sovi sekoittaa.

MARIKA LAIJÄRVI

Uusimmat

Kirjat

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Päivi Alasalmi: Unten puutarha ja muita satuja

Suonna Kononen: Mystiset metsätyömiehet ja keskikaljacowboyt. Retkiä suomikantriin ja sen persoonallisuuksien pariin.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.