Miki Liukkonen: Raivon historia

Miki Liukkonen: Raivon historia. WSOY 2015. 53 s.

Uudeksi Pentti Saarikoskeksi tituleeratun Miki Liukkosen (s. 1989) kolmas runoteos Raivon historia on saanut alaotsikokseen ”proosarunoja”. Teos ei kuitenkaan sisällä pelkästään niitä, vaan runot taipuvat myös säejakoihin.

Alussa on lapsuusmaisema, jota runominä tarkkailee: ”Minä kasvoin hitaammin kuin pensaat.” Siitä lähdetään matkalle viistoon maailmaan, joka joissakin kokemuksissa voi näyttäytyä nyky-Istanbulina. Viattomuus ja rappio ovat yhtä aikaa läsnä. Antiikin Kreikka ja Rimbaud lyövät kättä toisilleen.

”Vuosisadat kirskuvat ylhäällä tähdissä”, ja niiden alapuolella on mahdollista hahmottaa viistoa maailmaa katoavaisuuden perspektiivistä.

Liukkonen kirjoittaa aistikkaasti ja aistimusvoimaisesti. Vimma ja villi polveilu kärsivät kuitenkin itseriittoisuudesta. Nämä runot kommunikoivat hankalasti, ja kuin todisteeksi tästä Liukkonen jättää tekstiinsä interaktiivisia aukkoja.

Huumori sentään puhuttelee: ”Puut näyttävät vaakatasossa pidemmiltä / mutta ovat myös helpompia kavuta.”

Liukkonen käyttää kielivarastonaan myös Uutta testamenttia, ja Jeesus-hahmo rinnastuu tietenkin taiteilijaan. Aatteista runominä sanoutuu irti, sillä ”minulla ei ole ideologiaa / ainoastaan mielipiteitä.”

Runominä on samaan aikaan sidoksissa aikaan ja kaiken ulkopuolella: ”Epätoivo tai onnistuminen, historia, painajaisuni josta yritän herätä.”

Eija Komu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.