Mikko Kamula: Ikimetsien sydänmailla

Mikko Kamula: Ikimetsien sydänmailla. Gummerus 2017. 680 s.

Tästä esikoisromaanista ei kunnianhimoa puutu: tamperelainen Mikko Kamula avaa liki 700-sivuisella esikoisteoksellaan kuusiosaisen Metsän kansa -kirjasarjan, joka kuvaa Juko Rautaparran uudisasukasperheen elämää 1400-luvun Savossa.

Historiallinen romaani ahmii itseensä muinaista kansanuskoa, metsän taikavoimia, eläinmytologiaa, savupirtin arkiaskareita, maatöitä, metsästämistä, kalastamista, vuodenkiertoa, nuorta rakkautta, heimovihaa ja erämaiden jännitystä.

Keskiössä on syrjäisessä pirtissä asuva Rautaparran perhe, johon kuuluvat Juko-isän ja Mateli-vaimon lisäksi lapset Tenho, Varpu ja Heiska sekä Mallu-mummo. He ovat muuttaneet Leppävirran seudun piilopirttiinsä veronkannon ulottumattomiin Juvan kylältä.

Maisemat ovat tuttuja nykyisen Pohjois- ja Etelä-Savon rajalta. Mainituiksi tulevat esimerkiksi Kallavesi, Suvasvesi, Rantasalmi, Juva ja Pyhän Olavin linna. Muinoin Rantasalmi oli asuttua seutua ja Kallavesi puolestaan erämaata, jonne miehet tekivät metsästys- ja kalastusretkiä.

Savon erämaissa pintaan nousevat myös heimovihat savolaisten, karjalaisten ja lappalaisten erästäjien kesken.

Kansanperinteen tutkija ja harrastaja Kamula tuntee aihepiirinsä. Saatesanoissaan hän kiittää menneitä runonlaulajia. Kansantaruista ja -uskomuksista periytyy kirjaan kosolti aineksia niin hyvässä kuin pahassa.

Vetoavimmillaan romaani on juuri muinaisuskon, luonnonmagian ja eläinmyyttien kuvauksissa, jotka yhdistyvät kiinteästi ihmisten arkielämään. Kirjassa tärkeä karhu on tunnetusti mahtava voimaeläin.

Myös maahiset, haltijat, vedenneidot, salamoita räiskivä Ukko ja kruunupäinen käärme tulevat tutuiksi.

Kansantarujen runsas hyödyntäminen tekee toisaalta romaaniin takovan episodirytmin. Jännite syttyy ja sammuu kohtauksittain. Tukevasta romaanista hakee kestävämpää perusjännitettä.

Maatöiden kuvaukset, metsästysriitit ja kotiaskareet ovat historiallisesti uskottavia, joskin romaanin puheenparret vaikuttavat toisinaan moderneilta. Varsinkin naimaiän kynnykselle kypsyvän Varpun rakkauden kytö, kaukokaipuu ja pynttäytyminen vaikuttavat nykyteinimäiseltä.

Nuoret ovat joka tapauksessa romaanin kiinnostavimpia henkilöitä. Rautaparran perheen pieni Tenho-poika osoittaa ihmeellisiä tietäjän lahjoja vanhan Yörnin äijän opissa. Omatahtoinen Varpu ja jäyhä Heiska tuovat rakkauden kaipuussaan kirjaan romanttisen sävyn.

Kamulan ansioksi on laskettava sekin, että Ikimetsien sydänmailla ei kuvaa vain miehisiä uro- ja erätekoja vaan kirjailija antaa myös romaanin naisille itsenäisen ja aktiivisen roolin.

Risto Löf