Näkymättömät kädet

VILLE TIETÄVÄINEN Näkymättömät kädet

WSOY 2011. 216 s. Kun kesä taittuu syksyksi ja syksy edelleen talveksi, suomalaisiin ruokakauppoihin ilmestyvät taas espanjalaiset tomaatit. Välimeren rannalla aurinkoa ja lämpöä riittää ympäri vuoden, ja joidenkin laskelmien mukaan espanjalaistomaattien hiilijalanjälkikin on suomalaisia pienempi.

Vaan entäpä tomaattiviljelyksien työntekijöiden kohtelu? Kun on lukenut Ville Tietäväisen sarjakuvaromaanin Näkymättömät kädet, ei totisesti tee mieli tukea sentilläkään espanjalaista tomaattituotantoa.

Näkymättömät kädet on tarina siirtolaisuudesta, paremman elintason tavoittelusta ja siitä, miten markkinatalouden "näkymätön käsi" hakkaa ihmisiä nyrkkiraudalla päin naamaa.

Edellä sanottu kuulostaa ehkä siltä, että kyseessä olisi julistavan poliittinen dokumenttisarjakuva, mutta ei: Tietäväinen tekee ennen kaikkea tarinaa yksittäisistä ihmiskohtaloista, ja sen ansiosta hänen yhteiskunnallinen sanottavansakin onnistuu koskettamaan.

Syvälle ojiin Sarjakuvaromaanin päähenkilö on marokkolainen Rashid.

Marokon ahdingosta katsoen Välimeren toisella rannalla siintävä Eurooppa näyttäytyy mahdollisuuksien maana, jonne uskaliaimmat pyrkivät kultaa vuolemaan - aivan samoin kuin eurooppalaiset aikoinaan lähtivät Amerikkaan.

Rashid päättää panna kaiken yhden kortin varaan ja maksaa sievoisen summan päästäkseen livahtamaan vastaiselle rannalle.

Siitä alkaa traaginen vaellus, joka vie Rashidin yhä syveneviin ojiin ja allikkoihin.

Tärkeä laatuteos Ville Tietäväinen työstää sarjakuviaan pitkään ja hartaasti.

Hänen edellinen albuminsa Linnut ja meret ilmestyi jo kahdeksan vuotta sitten, esikoisteos Hymyilevä kuu toiset kahdeksan vuotta tätä aiemmin.

Mutta hyvää kannatti tälläkin kertaa odottaa: Näkymättömät kädet on suomalaisen sarjakuvan kentällä aivan poikkeuksellinen teos.

Se on poikkeuksellinen ensinnäkin aiheensa ja käsittelytapansa puolesta: suomalaisessa sarjakuvassa on viime vuosina keskitytty joko hassuttelemaan tai sitten etsimään aiheita hyvin läheltä, tekijöiden tai tekijöiden kaltaisten ihmisten elämästä.

Poikkeuksellinen se on myös yli 200 sivuun venyvän kokonsa puolesta.

Mutta mikä tärkeintä, Tietäväisen teos on poikkeuksellisen laadukas.

Kustantaja vertaa Tietäväistä teoksen takakannessa reportaasisarjakuvistaan tunnettuihin Guy Delisleen ja Joe Saccoon.

Se ei tee oikeutta Tietäväiselle; häneen verrattuna Delisle on turkasen tylsä ja Sacco puolestaan auttamattoman kömpelö piirtäjä.

Painostava väri Ville Tietäväisen kerronta on tunteisiin vetoavaa ja varsin elokuvamaista.

Hänen viivansa on voimakasta, dynaamista. Henkilöhahmot ovat samaan tapaan karrikoidun ilmeikkäitä kuin Tarmo Koiviston Mämmilässä.

Värejä Tietäväinen käyttää rajoitetusti, lähinnä sinisen ja keltaisen tummimpia sävyjä, ja onnistuu niillä luomaan painostavan tunnelman.

Tuntuu lattealta todeta, että Näkymättömät kädet on tärkeä taideteos. Mutta sitä se on, ja ansaitsee tulla luetuksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.