Nälkäpeli - Matkijanärhi

SUZANNE COLLINS Nälkäpeli - Matkijanärhi

Suom. Helene Bützow. WSOY 2010. 362 s. Suzanne Collinsin Nälkäpeli-tieteissarja perustuu löyhästi antiikin Rooman "leipää ja sirkushuveja" -tyyppiselle asetelmalle: maailmassa on 12 Vyöhykettä, joilta valitut kilpailijat taistelevat Nälkäpelissä elämästä ja kuolemasta.

Nälkäpelien avulla levitetään pelkoa Vyöhykkeille sekä ylläpidetään yhden hallitsevan tahon armotonta diktatuuria. Nälkäpeli-trilogian viimeinen osa Matkijanärhi vie lukijan takaisin synkkään tulevaisuuden maailmaan.

Matkijanärhi eli nuori Katniss Everdeen herätti Nälkäpelin voittajana henkiin kapinan liekin, ja astuu nyt kapinallisten johtoon aikomuksenaan vapauttaa väkivallan kahlitsema maailma. Katniss ymmärtää pelien luonteen vallankäytön ja hallitsemisen välineenä.

Matkijanärhi jatkaa Nälkäpelin ja Vihan liekkien tarinaa hengästyttävällä tempolla mutta säilyttää silti yhteiskuntakriittisen lähestymistapansa tarinaan. Tämä ilmenee etenkin terävien, havainnointikykyisten ja mielenkiintoisten henkilöhahmojen kautta.

Collinsin tarina on monipuolisuudessaan erittäin luova. Tarinan heikkous on väkivalta - vaikka sarja on luokiteltu nuorten kirjallisuudeksi, se ei sovellu nuorille lukijoille väkivaltaisuutensa vuoksi.

Aikuisten scifin ja fantasian harrastajien keskuudessa sarja on saanut suosiota, syystäkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.