Nörtti-kulttuurin neurootikot

Kirjat

Pola Oloixarac

Kesyttömät teoriat

Suom. Einari Aaltonen. Sammakko 2012. 264 s.

Argentiinalaisen kirjailijan Pola Oloixaracin (s. 1977) ajankohtaisessa romaanissa Kesyttämättömät teoriat fiktio tulee tietoiseksi omista keinoistaan ja ehkäpä jopa vähemmän mairittelevista omista tulevaisuuden näköaloistaan.

Itseään peilaavalla fiktiivisellä lähestymistavalla, metafiktiolla, on edeltäjänsä Jorge Luis Borgesin ironisissa novelleissa sekä Julio Cortázarin romaaneissa ja erityisesti Ruutuhyppelyä-romaanin (suom. 2005) huikeissa kerronnallisissa strategioissa.

Millaista on virtuaalinen oleminen, millaisen identiteetin pohjalta uusi heimokulttuuri oikein rakentuu? Millaisen antropologisen jäljen uusi verkostoitunut heimokulttuuri jättää tulevaisuuden aikakirjoihin?

Tällaisiin kysymyksiin Olaixaracin levottomin, fanatasioivin purjein etenevä romaani pyrkii vastaamaan – ja tekee sen osin hyvn tyylikkäästi, erityisesti antropologisten lähtökohtiensa osalta. Teos nostaa oivaltavasti nörttifilosofian keskentekoisuuden aikakautemme peruskuvastoksi, jolla on jopa omat seksuaaliset juurensa ja ulottuvuutensa.

Romaanissa luodaan vahva ideologinen ja sosiologinen tausta nykyajan nörttifilosofialle. Antropologinen tieto kohtaa internetin, minä-keskeinen bloggaus liittyy psykoanalyysin myytteihin, uusi mielikuvien aistimellisuus nivoutuu primitiivisiin, vanhan aatamin vaistoihin.

Sigmund Freud oli sitä mieltä, että moderni kulttuuri luo aivan omat, uudet neuroosin muodot vanhojen neuroosien tilalle. Ne eivät ole aina heti tunnistettavia, mutta pikku hiljaa niistä muodostuu entistä ehompia painajaisia ihmiskunnan henkiseksi ravinnoksi.

Näitä neurooseja Oloixaracin romaani jäljittää ja todentaa ansiokkaasti. Tässä mielessä romaani on pieni tapaus, aluevaltaus.

Hannu Waarala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kirjat

Kirja-arvio: Satiirinen western jatkaa Mark Twainin klassikkohahmojen tarinaa kultakuumeen ja intiaanisotien kurimuksessa

Kirja-arvio: Raisa Porrasmaan naisten Japania käsittelevä tietokirja on sisällöltään lavea ja visuaalisesti kaunis

Kirja-arvio: Plinius nuoremman tekstit kertovat muun muassa Vesuviuksen purkauksesta

Kirja-arvio: Mikko Karjalaisen uutuuskirja kertoo, että Saksa varoitti Suomea puna-armeijan voimasta jo tammikuussa 1944, mutta käytännön toimiin käytiin liian myöhään

Kirja-arvio: Emmi-Liia Sjöholmin esikoisromaani on rehellinen kasvukertomus, joka ei kuitenkaan sukella kovin syvälle parisuhteeseen tai menetykseen

Kirja-arvio: Antti Rönkän ja Petri Tammisen kirjeenvaihdossa keskustellaan ensisijaisesti kirjoittamisesta

Kirja-arvio: Riikka Pelon romaani Kaikki elävä porautuu ihmisyyden ytimiin

Kirja-arvio: Jyrki Kiiskisen runoproosan seurassa ahdistavilta otsikoilta ei pääse pakoon

Kirja-arvio: WTC:n terrori-iskut, Kummelin hokemat ja realityn tulo kasvattivat lapsista aikuisia

Kirja-arvio: Seksistä selkein sanoin ja veikein kuvin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.