Nadja Sumanen: Rambo

Nadja Sumanen: Rambo. Otava 2015. 218 s.

Nadja Sumasen Rambo on nuortenromaani parhaasta päästä. Ei mikään yllätys, että se voitti Otavan nuortenromaanikilpailun alkuvuonna.

Sumasen esikoisteos luo kuvan uudenlaisesta sankarista, oman tiensä kulkijasta. ”Jos olisin voinut valita, olisin halunnut olla perusjamppa, jonka nimi on Joni”, ajattelee romaanin minäkertoja, yksinhuoltajaäidin 14-vuotias poika Rambo. Hän on saanut ADHD-diagnoosin, käynyt terapiat ja ollut koulussa integroituneena oppilaana normaaliryhmässä.

Rambo tuntee olevansa kaveriporukasta sivussa eräänlaisena tarkkailijana. Vaikka hänellä ei olekaan iPadia, hän ei ole onneton eikä varsinkaan toivoton, vaan hyväksyy elämänsä sellaisena kuin se on. Ainoa, mikä Ramboa huolestuttaa, on äidin masennus, mikä tuo heidän jokapäiväiseen elämäänsä haastetta.

Rambo rakastaa äitiään. Pienenä tukena Rambolla on äidin miesystävä Risto, joka tuntuu olevan eri luokkaa kuin ne muut ”jyrsijät” kuten Rambo nimittää äidin vaihtuvia miesystäviä.

Kevätlukukauden päätteeksi Rambo lähtee äidin ja Riston kanssa maalle miehen sukulaisten luokse.

Rambo tutustuu Riston isään, äitiin, siskoon ja hänen mieheensä ja heidän tyttäreensä Liinaan, joka kohtelee poikaa ylimielisesti, suorastaan ilkeästi. Samanlaista käyttäytymistä tulee muiltakin Riston sukulaisilta.

Syynä on Rambon äiti ja hänen käyttäytymisensä. Pian Rambo huomaa, että Riston perheessä ihmissuhteet eivät ole kohdillaan, ja myös Riston taustasta löytyy asioita, joista on vaiettu vuosia.

Sumasen nuortenromaani on konstailematon ja valoisa tarina nuoren kasvamisesta aikuisuuteen. Se on myös lohdullinen ja sympaattinen kertomus pojasta, joka haluaa pelastaa maapallon ja olla hyvä ihminen.

Pitkänhuiskea Rambo on persoonallisuus, jolla on asenne kohdallaan. Hän ei luovuta. Romaani kertoo uskosta tulevaisuuteen ja elämän arvaamattomuudesta nuoren pojan näkökulmasta.

Sumanen kuvaa uskottavasti kolmen sukupolven ihmisiä, joilla jokaisella on omat ongelmansa. Heihin on helppo samaistua ja ymmärtää heidän käyttäytymistään ja ratkaisujaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.