Neil Gaiman, Sam Keith, Mike Dringenberg, Malcolm Jones III: Sandman Deluxe-kirja yksi: Yösävelmiä ja alkusoittoja

Suom. Petri Silas. RW-kustannus 2015. 252 s.

Elettiin vuotta 1991, kun törmäsin ensimmäisen kerran Sandmaniin. Sarjaa julkaistiin uudistuneessa Kalma-lehdessä, josta se jatkoi omina albumeinaan aina vuoteen 1995, kunnes jäi tylysti kesken.

Traumaan on vihdoinkin luvassa lääkettä, sillä sarja julkaistaan kovakantisina Deluxe-painoksina, uudelleen käännettyinä ja väritettyinä. Kirjat perustuvat The Absolute Sandman -julkaisuihin, mutta ovat sivumääriltään noin puolet niistä.

Sandman on käsikirjoittajamestari Neil Gaimanin (s. 1960) postmoderni sarjakuva, joka nivoo nerokkaasti yhteen maailman satuaarteet, myytit ja arkkityypit sekä taianomaisesti puhaltaa niihin uutta eloa. Erityisen ansiokasta on, että Sandman on saavuttanut suosiota myös niiden keskuudessa, jotka eivät yleensä lue sarjakuvia.

Deluxe-kirja yksi kokoaa sarjan kauhupainotteisemman alun yksiin kansiin. Sandman on näissä tarinoissa vielä raakilemainen, ylimielinen ja julma. Jatkossa unten valtiaasta muotoutuu sympaattisempi ja sarjasta fantastisempi, josta opuksen viimeinen tarina antaa jo esimakua. Se myös esittelee Sandmanin sisaren, goottitytöksi naamioituneen Kuoleman, joka on myös lukijoiden suosiossa.

Käännös on uudistettu kauttaaltaan, ja muutamat vakiintuneet nimetkin ovat saaneet uuden kieliasun. Vaikka muutokset ovatkin pääosin onnistuneita, suomennos voisi jatkossa olla hieman sujuvampaa.

Opukseen on mahdutettu sarjan ensimmäiset kahdeksan lehteä eli kaikki Kalmassakin julkaistut numerot. Lisäksi mukana on Paul Levitzin johdanto, Neil Gaimanin jälkisanat ja Dave McKeanin komeat kansikuvat.

Sandmania julkaisee italialaistaustainen RW-kustannus, jolla on julkaisuoikeudet DC Comicsille, Vertigolle ja MAD:ille.Kustantaja lupaili tänä vuonna Sandman-sarjalle jatkoa peräti kolmen Deluxe-albumin verran. Pidetään peukkuja, että saaga saataisiin vihdoinkin loppuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.