Nora Surojegin & Pirkko-Liisa Surojegin -Untu ja sydäntalven salaisuus

Otava 2012. 100 s.

Nora ja Pirkko-Liisa Surojeginin yhteisteos Untu ja sydäntalven salaisuus on valloittava kertomus pienestä olennosta, joka löytää merestä postikortin. Kortissa lukee ”Joulun valoa!”. Koska Untu ei tiedä, mikä joulu ja joulun valo on, hän lähtee pohjoiseen etsimään sitä.

Untu tapaa matkansa varrella monenlaista väkeä kuten pelottavan ja kunnioitettavan Kekrin ja omalaatuisia metsän olentoja. Nora Surojeginin tarina hyödyntää vanhoja kansanuskomuksia satugenreä uudistavalla tavalla.

Lämmin ja humoristinen teksti herättää huomaamaan lähimmäiset sekä arvostamaan pieniä arkisia eleitä. Yhteisöllisyys ja muiden auttaminen nousevat arvoon arvaamattomaan.

Untu ja sydäntalven salaisuus sopii erinomaisesti ääneen luettavaksi. Kuvituksen myötä käsissä on fiilistelykirja, valon kantaja ja ilon tuoja. Tarina on eheä kokonaisuus ja herkkä sellainen. Ei ihme, vaikka teoksesta tulisi joulun suosikkikirja.

 

Pirkko-Liisa Surojeginin kuvitukset ovat omaperäisiä kansikuvaa myöten. Kaunis kertomus saa kuvituksen myötä elävän hengen. Kuvitus avaa mahdollisuuden kokea tarina syvemmällä tasolla, voimistamalla kerronnan synnyttämiä mielikuvia.

Kuvakehyksien poissaolo toimii hienosti. Rajaamattomissa kuvissa on läsnä avaruuden tuntu, jossa liikkeelle jää tilaa. Etenkin isoissa kuvissa on mukana vahva seikkailun henki, joka kutsuu lukijaa mukaansa.

Maria Loikkanen

Uusimmat

Kirjat

Marjatta Levanto ja Julia Vuori: Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja

Rax Rinnekangas vaelsi Kalle Holmbergin käskystä luostariin lukemaan Karamazovin veljekset - syntyi Mestarin viimeinen toivomus -kirja

Jyri Vartiainen: Kirous

Samuel Beckett: Sanoinkuvaamaton

Roger Daltrey: My Generation - Rocklegendan omaelämäkerta

Suvi Ratinen: Matkaystävä

Merete Mazzarella: Varovainen matkailija

Katriina Huttunen: Surun istukka

Naomi Alderman: Voima

Elizabeth Acevedo: Runoilija X

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.