Nuorempi ja parempi Teräsmies

Grant Morrison, Rags Morales, Sholly Fisch

Teräsmies: Luodinkestävä

Suom. Antti Koivumäki. Egmont 2014. 224 s.

Teräsmies: Viimeiset päivät

Suom. Antti Koivumäki. Egmont 2014. 224 s.

Onko se lintu? Onko se lentokone? Ei, se on Grant Morrisonin (s. 1960) kirjoittama tulkinta Teräsmiehestä. Paketti on osa DC Comicsin vuonna 2011 lanseeraamaa The New 52 -julkaisuohjelmaa, jonka puitteissa pistettiin uusiksi sarjakuvajätin tunnetuimmat sankaritarut. Sarjan parhaat palat ovat Batmanin ja Oikeudenpuolustajien ohella saatu myös suomeksi.

Sankarimme uustulkinta lähti liikenteeseen viime vuonna julkaistulla Teräsmies: Miehet Terästä -albumilla, jossa koko supersankaritouhun 1. kesäkuuta vuonna 1938 aloittanut Action Comics -sarjakuvalehti starttasi uudelleen alusta. Siinä viittaviikarimme vasta koetteli uskomattomien voimiensa rajoja.

Törmäyskurssille joutuivat myös maalaispojan käsitys omasta itsestään ja paikastaan maailmassa.

Ensimmäisen osan pahiksina pullistelivat ihmishirviö Lex Luthor ja Brainiac, tähtien takaa matkannut maailmojen keräilijä.

Kakkosalbumissa ammutaan vieläkin kovemmilla paukuilla. Teräsmies: Luodinkestävä marssittaa sankarimme vastukseksi Adam Blaken, joka voi iskeä supernuorukaisemme heikoimpaan kohtaan, hänen mieleensä.

Teräsmies: Viimeiset päivät paljastaa taustalla myhäilleen salaperäisen tyypin, joka osoittautuu raikulipoikamme pahimmaksi painajaiseksi. Pelastaakseen maailman ja itsensä, eivät sankarin supervoimat enää yksin riitä.

Hänen on tehtävä mahdottomasta totta.

Kynäniekka Morrison on saanut Teräsmieheen uutta potkua. Yksioikoiseksi mielletyssä sankarissa on nyt enemmän särmää ja syvyyttä.

Trilogian sydämeksi muodostuvat kuitenkin maestron ja Sholly Fischin kirjoittamat lyhyet oheistarinat, joissa puuhastellaan arkisemmissa askareissa. Niissä hahmoon on ujutettu kipeästi kaivattua inhimillisyyttä, joka tekee nykyisestä Teräsmiehestä piirun verran paremman supersankarin.

Yhdessä mestarillisen, sankarin loppuvaiheista kertovan Teräsmies-albumin (All-Star Superman) kanssa Morrison on onnistunut kynäilemään viittaveijarin vetävimmät seikkailut.

Grant Morrison on skotlantilaisesta syntyperästään huolimatta totuttu liittämään tunnetuimpien brittiläisten sarjakuvakäsikirjoittajien joukkoon Neil Gaimanin, Peter Milliganin, Jamie Delanon ja Alan Mooren ohella.