OUTI PAKKANEN - Seuralainen

OUTI PAKKANEN Seuralainen

Otava 2010. 336 s. Dekkaristi Outi Pakkasen uusi rikosromaani Seuralainen osoittautuu rikosaiheiseksi vasta kirjan jälkipuoliskolla. Sitä voikin ihan hyvin lukea ihmissuhderomaanina, jossa tapahtuu veriteko.

Seuralaisen päähenkilö on nuori mies Sampo, joka toimii vain naisille tarkoitetulla kuntosalilla personal trainerina. Sampo on olemukseltaan sen sortin herkkupala, että naiset kutakuinkin tappelevat hänestä.

Sattuupa niinkin, että yksi kuntosalin vakioasiakas pyörittää työkseen sinänsä päivänvaloa kestävää seuralaispalveluyritystä.

Sampon avuilla miehelle voisi avautua aika näppäriä keinoja tienata rahaa. Puumanaiset tai sellaisiksi haluavat maksaisivat rivissä. Rahantarvetta nettipokeriin hurahtaneella Sampolla toden totta onkin.

Mutta kuinka pitkälle voi periaatteessa tavallisen rehti kaveri moraaliaan venyttää?

Tarinan peruskuvion yksinkertaisuus mutkistuu huomattavasti varsin perusteellisella henkilökuvauksella, jolla Pakkanen esittelee Sampon elämänpiirin ihmisiä.

Rikosjuonen kannalta tämä on erinomaista. Kun rikos sitten tapahtuu, kaikista asianosaisista ja mahdollisista epäillyistä tiedetään paljon ja hyvin ristiriitaisiakin asioita. Monella on menetyksistä johtuvaa surua.

Romaani tapahtuu eloisasti ja paikantuntuisesti kuvatussa Helsingissä. Pohjimmiltaan se on ihmismielen kerrostumien tarina, niin kuin psykologisesti perustellut rikoskertomukset ovat.

Kirja herättää kysymyksen, onko hektinen pintaliitotodellisuus murtamassa jotain meissä nykyajassa elävissä.

Olemmeko muuttumassa impulsiivisiksi tavalla, joka hämärtää ja poistaa estot tehdä pahaa muka oikeutetun koston nimissä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.