Olli-Pekka Tennilä - Yksinkeltainen on kaksinkeltaista

Poesia 2012. 89 s.

 

Aloite uutta luovasta ja kielen mahdollisuuksia koettelevasta runoudesta on siirtynyt entistä enemmän perinteisiltä kustantamoilta pienille laatukustantamoille.

Poesian julkaisema Olli-Pekka Tennilän toinen kokoelma Yksinkeltainen on kaksinkeltaista on tästä vastaansanomaton esimerkki.

Runouden laadusta ja sanomisen vapaudesta ei ole jouduttu tinkimään. Yksilön kamppailu kielen merkityksen katoamista vastaan on lopulta omalakisensa kielellinen prosessi niin politiikan kuin kaupallisuudenkin kielen ulkopuolella.

Tämä on myös Tennilän hienon kokoelman keskeinen lähtökohta.

Tennilän kokoelmassa kielirunoudelle ominaiseen sanaleikkiin ja itsetarkkailuun yhdistyy filosofinen fragmentti, kielen arkeologinen jäänne.

Näin Tennilä yhdistää aforistisissa runoissaan antiikin ja lapsuuden kadonneen muiston toisiinsa. Unohtunut kieli on myytti, mutta samalla se viittaa vaikutelmiemme kadonneeseen alkuperään, lapsuuden kielen ja kuvien arkeologiaan.

Lapsen kielen arkeologia, ”jokeltelu”, on universaalia puhetta. Se mahdollistaa tutkimusmatkan menneisyytemme hämärään, lapsuutemme alkukuviin.

 

Toinen Tennilän aiemminkin runoudessa viljelemä filosofinen teema on havainnon ja todellisuuden suhde. Miten kieli käyttäytyy ja näyttäytyy, miten me käyttäydymme kielessä?

Tennilä kirjoittaa: ”Havainnointi voi muuttaa kohteena olevien lauseiden totuutta lopullisesti.” Tämä on fenomenologisen ajattelun keskeinen kritiikki suhteessa länsimaiseen tieteeseen, sen erittelevään kieleen. Tennilän kokoelmassa kokonaisvaltainen looginen ihmettely asettuu länsimaisen edistyksen ja positivismin ”hallitsemis- ja tunkeutumisajatusta” vastaan.

Tennilän aforistisen porrasteisesti rakentuvien säkeiden aistimellisuus on filosofisen ihmettelyn piirissä, ja runous on tämän ihmettelyn todellistamista.

Toivottavasti Tennilän komea kokoelma huomioidaan jollakin palkinnolla. Sen verran suomalaista lyriikkaa uudistavasta avauksesta on kysymys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.