PAULIINA SUSI - Pyramidi

PAULIINA SUSI Pyramidi

Tammi 2009, 255 s. Pauliina Susi pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen. Pyramidi on romaani, josta sukeutuu ovela dekkari verkostomarkkinoinnin kiemuroista. Kirja on Suden kolmas romaani.

Tarina alkaa marketin kassalta. Sini kuljettaa hihnalla maitoapiimääkaljaa ja hokee "euroakiitosnäkemiin" asiakkaille, joista kaikki eivät edes tervehdi.

Työpäivän jälkeen Sini tekee ristipistotöitä, lukee kevyttä hömppää ja heittää lisää multaa opiskeluhaaveittensa päälle.

Draivia graniittitasolla Sini on kirjan ensimmäisen osan, Graniitin kertoja. Susi jakaa romaanin osiin kivilaatujen mukaan. Jalokivien nimiä käytetään oikeastikin verkostomarkkinoinnissa. Kivet kuvaavat tasoja, joista muodostuu pyramidin kuvio. Huipulla on yksi tai muutama timantti. Pohjalla ovat vähiten arvokkaat. Heitä on paljon.

Rahasta ja sen keruusta on kyse. Pyramidin alimman tason pitää rekrytoida uusia jäseniä voidakseen itse kohota kuviossa ylöspäin. Rahavirta koostuu liittymis- ja materiaalimaksuista. Virta vie rahat timanteille. Todellisessa elämässä on nähty useita kertoja, että kun timanttitaso ottaa ja häipyy, mitään vastiketta saati huikeita voittoja alempien tasojen jäsenille ei ole.

Susi osoittaa romaanin graniittitasolla, miten kupla muodostuu. Kertomuksellisesti tämä on kirjan paras ja yleensäkin hirvittävän hyvä kirjallinen teksti. Sinin elämään tunkee kouluvuosien villi ystävätär. Janita täräyttää faktat pöytään kuin vain uuras koulupinnari osaa: sekavasti, itse asiassa pohjattoman absurdisti, mutta raivoisan mukaansatempaavasti.

Jos Janitan puhe ei tee vaikutusta, sen tekee hänen housupukunsa niskasta törröttävä nelinumeroinen hintalappu. Jos toope Janita käärii tolkuttomia bonuksia, miksei myös näpäkkä Sini? Tuttavankauppa on homman sielu.

Mitä me myydään? Susi tuo hauskasti esiin, kuinka totaalisen merkityksetöntä on se, mitä tavaraa tai "aarretta" Janitan ja Sinin on varsinaisesti tarkoitus kaupata. Ohi vilahtaa löpinää aloituspakkauksen hyvinvointituotteista ja kokonaisvaltaisesta mielen ja kehon elpymisestä. Mutta sehän on kaikki "sitku". Nyt vain luodaan verkostoa. DreamUS on varma tie vaurauteen!

Susi rakentaa pyramidihuijauksesta varsin taitavan jutun. Jälkeenpäin siitä kyllä on helppo löytää melko hurjia aasinsiltoja asioiden välillä ja näin nimenomaan kertomuksen uskottavuuden tasolla.

Tietyt uskonkoettelut eivät kuitenkaan kaada kokonaisuutta tarinana. Susi yhdistää herkullisesti rahanahneuteen perustuvan hurmosmielisyyden mihin tahansa fanaattiseen uskonriehaan. Tärkeintä on niin kova vauhti, ettei kukaan ehdi pysähtyä ajattelemaan mitään loppuun asti. Tärkeintä on olla pääsemättä edes ajattelun ja siten epäilyn alkuun.

Kokonaisuudesta sukeutuu lopulta sen sortin puhallus, että lukija oppii todella jotain olennaista "sinisilmäisyydestä".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.