Pallo pyörittää elämää

Kirjat

Luiz Ruffato (toim.)

Pilkun paikka. Brasilialaisia jalkapallotarinoita.

Suom. Jyrki Lappi-Seppälä. Aviador 2014. 234 s.

Viime kesänä, Brasiliassa järjestettyjen jalkapallon MM-kisojen alla, ilmestyi suomeksi brasilialaisen Luiz Ruffaton romaani Rutosti hevosia (Into), joka avasi huikean ja kaoottisen näkymän Sao Paulon nykypäivään.

Ruffato on toimittanut myös kokoelman kuudentoista brasilialaisen nykykirjailijan kertomuksista, joita yhdistää jalkapallo.

Jalkapallon merkitys brasilialaisille on tarinoiden valossa odotetun ja silti yllättävän suuri. Se näkyy niin suurkaupunkien katujen ja Amazonin heimojen arjessa, nuorten tyttöjen ja poikien yksityisissä unelmissa kuin hurmoksellisessa yhteisöllisyydessä, joukkueuskollisuudessa ja rahan liikkeissä.

Brasiliassa pallon ympärillä pyörii melkein kaikki.

Tarinakokoelmassa jalkapalloa tarkastellaan pääosin sosiologisena ja psykologisena ilmiönä. Koskettavimmat kertomukset liittävät jalkapallon luontevasti henkilökohtaisiin elämänkohtaloihin.

Kokoelman hienoimpiin novelleihin lukeutuu Tatiana Salem Levyn Pelipaidat, jossa eristäytyneen saaren nuori pari odottaa lasta. Jalkapalloon hurahtanut mies haaveilee kaupunkiin muuttamisesta, mutta ei kykene päätökseen. Raskaana oleva nainen sen sijaan lähtee. Vuosien päästä yksi jalkapallounelma toteutuu, kun muut murskautuvat.

Jalkapallotähdet vaikuttavat elävän täydellistä elämää. Mario Araújon novelli avaa suuruuden nurjan puolen: salamavalojen ulkopuolella jalkapallotähti ryystää kokaiinia karuun loppuun saakka.

Ana Paula Maian Salainen hautausmaa luo makaaberin impressionistisen kuvan nuorten poikien jalkapallopeleistä hautausmaalla. Ihmisluista saa kätevästi maalitolpat.

Kirjan päättää Ruffaton lyhyt Kynämies-tarina, eleginen muisto siitä, miten kirjailijan taidotkin ovat avuksi jalkapallossa. André Sant’Anna tiivistää Jalkapallo ja minä -kertomuksessaan: ”Jalkapallo, musiikki ja kirjallisuus ovat samaa mieletöntä zenbuddhalaista peliä.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.