Pasi Ilmari Jääskeläinen: Sielut kulkevat sateessa

Kirjat

Atena 2013. 550 s.

Onko sielua ja tuonpuoleista olemassa? Jyväskyläläisen Pasi Ilmari Jääskeläisen Sielut kulkevat sateessa lähestyy kuoleman mysteeriä osittain samoin aineksin kuin Stephen Kingin Uinu, uinu lemmikkini (1983, suom. 1989).

Tälläkin kertaa maan päälle palannut on hirviömäinen zombie. Ylösnousseen sielun kasvoilla näkyy ”laho ironia”. Muita kauhuelementtejä ovat vesi ja home, joita kuljetetaan mukana pitkin matkaa. Keski-Suomi on teoksessa lähinnä miljöö, josta on syytä pyrkiä pois. Tilalle tulevat Helsinki, Pariisi ja Budapest.

Nelikymppinen sairaanhoitaja Judit on irtautunut väljähtyneestä parisuhteestaan ja pestautunut fundamentalistisen hoivafirman palvelukseen. Hänen kummipojallaan on hengenvaarallinen sairaus, joten lapsen ja aikuisen keskusteluissa elämän rajallisuus ei ole pelkkä jutustelun aihe.

Ateisti, agnostikko ja kiihkokristitty ottavat mittaa toisistaan, mutta vastakkaisten maailmanselitysmallien taistelu ei ole yksioikoista. Molemmilla on tukijoukkonsa ja oppijärjestelmänsä.

Ajoittain teos kaventuu erilaisten näkemysten esittelyksi. Sisäkkäistarinoissa on saarnaava ote, mutta runsaan aineiston lukuisat sivujuonteet viedään loppuun, joskin loppupuolella harppomalla ja mustan huumorin kierroksia kiihdyttäen.

Unijaksojen liittymäkohdat ovat osoittelevia, ja dialogi on tasapaksua. Kirjallisuusviitteitä teoksessa on paljon. Raamatun lauseita mekaanisesti hokeva lintu on liiankin alleviivatusti velkaa Edgar Allan Poen synkkiä ennustuksia raakkuvalle korpille, mutta muiden klassikkohahmojen esiinmarssi huipentaa persoonallisesti teoksen parodisen aineksen.

Tämä kerrostuma onkin teoksen vahvinta antia: ”Judit tietää, ettei kirjallisten henkilöhahmojen kanssa kannata väitellä vaikka ne kummittelevat tässä merkillisessä epäpaikassa yhtä todellisen tai epätodellisen tuntuisina kuin hän itse.”

Rinnalla kuljetetaan iätöntä Lukijan hahmoa ja kommentoivaa kaikentietävää kertojaa, jonka henkilöllisyyden paljastuminen takaa teoksen suurimman yllätyksen.

Musiikki- ja kuvataideviitteet ovat vaisumpia.

Led Zeppelinin Stairway to Heaven ja rokkareiden istuskelu Jim Morrisonin haudalla ovat odotettavissa, mutta Edith Piafin julistamalla tuskan ja riemun kokemuksella on erityinen painoarvo varsinkin teoksen lopussa, kaiken kuolemalla mässäilyn jälkeen.

Eija Komu

Uusimmat

Kirjat

Lars Sund: Missä musiikki alkoi

Kirja-arvio: Miljoonasade-yhtyeen menestys, hiipuminen ja ylösnousemus saavat asiallisen käsittelyn Mikko Lundellin kirjoittamassa teoksessa

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.