Pasi Ilmari Jääskeläinen - Taivaalta pudonnut eläintarha

Pasi Ilmari Jääskeläinen Taivaalta pudonnut eläintarha Atena 2008. 414 s.

Fantasianovelli on ytimekkäimmillään rinnakkaisten maailmojen ja vaihtoehtoisten todellisuuksien luomista ja tutkimista - sillä varauksella, että tarinalla täytyy olla aito psykologinen vastine ja kaikupohja aidoissa elämäntilanteissa.

Pasi Ilmari Jääskeläinen kuuluu ilmiselvästi fantastikkoihin, Borgesin-Calvinon koulukunnan yltäkylläiseen perinteeseen, missä mielikuvittelu ja kerronnan yllätyksellisyys edustavat aina sisäisen maailman tarkkaa kokemuksellista havainnointia.

Jääskeläisen mielikuvitustarinoissa on aivan uskomattomia ja surrealistisia käänteitä. Niiden tausta on usein lapsuuden elämyksissä, kuten niminovellissa Taivaalta pudonnut eläintarha, jossa oivallisesti kuvataan "isän hiljaisuutta" lapsen näkökulmasta: "...on vaikea olla huoleton pikku perhonen, kun lähistöllä kyyhöttää maailman murheellisin norsu".

Kertomusten näennäisellä uskomattomuudella ei ole enää väliä, jos kertojan taidot ja kyvyt riittävät vakuuttamaan lukijan näiden maailmojen olemassaolosta ja elävyydestä. Se vaatii kertojalta lukijan viettelemistä, illusionistisia kykyjä, silmänkääntöä ja hyvin kauniita valheita. Jääskeläiseltä löytyy kirjailijana tämä harvinainen kyky.

Hannu Waarala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.