Pekka Kantanen - Aikamatka pörssiin - Osakekirjat kertovat

Talentum 2012, 301 s.

Kuopiolaisella ex-pankinjohtajalla ja entisellä eläkekassan toimitusjohtajalla Pekka Kantasella on keräilijän sielu. SYP:n pääkonttorissa Aleksanterinkadulla hän oli 1980-luvun puolivälissä onnekkaasti paikalla, kun paperisia osakekirjoja mitätöitiin säkkikaupalla.

–Suoritin tiettyä kulttuurihistoriallista evakuointia. Historian ystävä ei voinut mitenkään antaa ihan kaikkien hävitettävien vanhojen osakekirjojen mennä polttouuniin, Kantanen kuvaa prosessia, jossa arvottomille arvopapereille löytyi uusi omistaja.

Poliittisen historian maisteri ihastui vähitellen menneen maailman rahan vallan symboleihin ja tajusi myös niiden taiteellisen arvon. Osakekirjojen haltuunotosta kasvoi täysipainoinen keräilyharrastus, joka liittyi kiinteästi taloushistorian tutkimukseen.

–Osakekirja on osake ja kirja – ja paikoin arvoton mutta samalla korvaamaton, Kantanen kertoo.

Digiajan osakesäästäjille paperiset osakekirjat ja leikattavat osinkokupongit ovat silkkaa retroa. Osakekirjat heijastavat oman aikansa yrityskulttuuria ja allekirjoittajina esiintyy historian ja talouselämän merkkihenkilöitä.

–Nokian vanha osakekirja panee miettimään, mitä kaikkea tässä välissä on tapahtunut. Samoin osakekirjan kannessa oleva Paasikiven, Kekkosen tai Mannerheimin nimi ja allekirjoitus saavat ajatuksen lentoon, Kantanen aprikoi.

Helsingin pörssin ensimmäiset haparoivat askeleet otettiin jo 1862, mutta kauppaa ei käyty osakkeilla vaan erilaisten tavaroiden hintanoteerauksilla, obligaatioilla ja valuuttakursseilla. Pörssiyhdistyksen aikakaudella kauppaa käytiin vain kahdeksan yhtiön osakkeilla.

Nykymuotoisen pörssikaupan katsotaan alkaneen Helsingissä vuonna 1912, kun pörssille valmistui kivinen toimitalo. Pörssikaupan lupaava elpyminen taittui kuitenkin ensimmäiseen maailmansotaan ja 1920-luvun lamavuosiin.

Teknisesti suuri harppaus kaupanteossa tapahtui 1935, kun huutopörssi vaihtui koneelliseen kaupankäyntijärjestelmään.

Meklarit saattoivat antaa sekä osto- ja myyntitarjouksia näppäimistöä painelemalla. Kun tarjoukset kohtasivat toisensa, pörssijohtajan takana kilahti kello toteutuneen kaupan merkiksi.

Satavuotiaalle pörssille Kantasen osakekirjakokoelmista ammennettu kirja on oiva kunnianosoitus. Osakekirjojen kautta käydään lähes 140 tarinaa entisistä ja nykyisistä pörssiyhtiöistä.

Normaalisti yrityshistoriikit ovat puuduttavaa luettavaa, joihin jaksavat perehtyä todelliset asianharrastajat. Aikamatka pörssiin on taas puoliksi kuvakirja, jossa historia on annosteltu haarukkapaloiksi. Parhaimmillaan osakekirjan ja lyhyen tekstin yhdistelmä toimii kuin itsenäinen novellikertomus.

Silmiinpistävää kirjassa ovat muutamat puuttuvat yhtiöt kuten maamme vanhin pörssiyhtiö Fiskars. Kantanen selittää puutetta yksinkertaisesti sillä, että yhtiön vanhoja osakekirjoja ei ollut saatavilla.

–Myös kirjan kannet tulivat vastaan. Kirjasta puuttuu varmasti parikymmentä yhtiötä, jotka olisivat voineet olla mukana, Kantanen kertoo.

Jouko Juutilainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.