Philip Teir: Tällä tavalla maailma loppuu

Philip Teir: Tällä tavalla maailma loppuu. Suom. Jaana Nikula. Otava 2017. 287 s.

Suomenruotsalaisen Philip Teirin edellinen romaani Talvisota tarkensi pääkaupunkiporvarillisen avioliiton rippeisiin herkullisen satiirisesti. Myös uutuus Tällä tavalla maailma loppuu pistää puntariin hyvinvoivan suomenruotsalaisen perheen avioliiton ja arvot. Sävy on silti toinen: nyt Teir kirjoittaa tarkkailevaa, tunnehuippuja leikkaavaa, vakavuudessaan rutikuivaakin realismia. Alkuasetelmassa suuren helsinkiläisen tavaratalon it-päällikkö Erik saa potkut kesäloman alkajaisiksi, mutta perheen elättäjänä hän ei uskalla kertoa siitä kirjailijavaimolleen Julialle. Perheen tarkoitus on viettää pitkä loma Julian vanhempien kesäpaikalla, vanhassa merenrantayhteisössä Pietarsaaressa.

Erikin ja Julian tytär Alice on kypsynyt teiniksi, kasvanut kiinni kännykkään ja goottimustaan. Alicen pikkuveli Anton horjuu lapsuuden ja nuoruuden rajoilla, pelokkaana ja äitiinsä takertuvana. Julian lapsuudenystävä Marika asuu läheisessä huvilassa skottimiehensä Chrisin, poikansa Leon ja pössyttelevien post-hippien kanssa. Karismaattisen Chrisin johtama ”liike” ei haaveile enää paremmasta maailmasta vaan linkolalaisesta maailmanlopusta: ”Ei auta ostaa luomuteetä, ei sillä mitään muuteta”, koska ”loppu on jo tullut”.

Erikin ja Julian näkökulma laajenee useiden ihmisten elämänmurtumiin. Näin romaanista tulee keskittymätön ja levoton, eriävien sukupolvikokemusten ja aikalaiskritiikin pyttipannu.

Laajakuva kertoo ihanteiden romahtamisesta, olkoon kyse porvarillisuudesta, palkkatyöstä, ydinperheestä tai ympäristöliikkeestä. Mutta siinä, missä aikuiset horjuvat elämänhallintansa ja identiteettinsä kanssa, teini-ikäiset kasvavat vastuullisuuteen. Kirjan nimeä mukaillen: tällä tavalla aikuisten maailma loppuu – ja nuorten maailma alkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.