Quentin Bates: Kylmät käänteet

Suom. Raimo Salokangas. Blue Moon 2014. 368 s.

Blue Moon on tehnyt mainion löydön ottaessaan valikoimaansa brittiläisen rikoskirjailijan Quentin Batesin (s. 1962). Batesin Islantiin sijoittuvassa esikoisteoksessa Kylmät käänteet kaikki palikat ovat kohdallaan.

Päähenkilö, 36-vuotias ylikonstaapeli Gunnhildur ”Gunna” Gísladóttir, on loistava hahmo. Sanavalmis ja tehokas yksinhuoltaja ei kumartele herroille ja rouville, eikä etenkään roistoille.

Toiseksi ajankohta on hyvä. Kirja on sijoitettu syksyyn 2008, jolloin islantilaisten finanssiviikinkien korskea maailmanvalloitus sai tylyn lopun. Tulevan katastrofin merkit ovat ilmassa.

Kolmanneksi kirjassa on sopivasti sijaa huumorille ja kansan-luonteen erikoispiirteille. Islantilaiset ovat pieni kansa, joten sukulaiseen törmää väistämättä usein. Sukurakkaus onkin kansaa koossa pitävä voima, mutta myös joskus erittäin rasittavaa.

Hvalvíkin satamassa ajelehtii ruumis. Herää kysymys, miksi reykjavikilainen mies on pääkaupungin kapakkakierroksen päätteeksi tullut hukkumaan kauas kotoaan. Ei vaikuta onnettomalta harha-askeleelta.

Käyntiin pyörähtää tapahtumasarja, jonka jäljet johtavat Hvalvíkiin rakenteilla olevaan alumiinisulattoon ja sitä kautta hallituksen ministerin ja tämän vaimon yritystoimintaan. Tutkimusten edetessä Gunna joutuu kovistelemaan myös maan mahtavia.

Mainion lisän juoneen antaa salaperäinen Skandalblogger, joka blogissaan paljastaa herkullisia yksityiskohtia maan eliitin bisneksistä ja syrjähypyistä.

Gunnan työkavereissa ja tuttavissa on monia mielenkiintoisia hahmoja, joiden vaiheita on mukava seurata. Bates tyypittelee hahmot luontevasti ja vaivattomasti. Lukija on heti kuin kotonaan tässä maailmassa.

Gunnan perhe-elämää seurataan sen verran, että hänen yksityisempi puolensa tulee tutuksi. Nuorena leskeksi jääneen Gunnan tytär käy koulua ja poika on kalastuslaivalla töissä.

Aikoinaan Islannissa asuneena Bates tuntee hyvin maan kulttuuria ja tapoja. Se antaa uskottavuutta kirjalle.

Juoni etenee nautittavasti, eikä väkivaltaa korosteta. Bates jättää ratkaisun sopivasti avoimeksi.

Kylmät käänteet on hyvä kirja. Rikosromaanin ystävä on tyytyväinen ja odottaa seuraavaa osaa.

Uusimmat

Kirjat

Marjatta Levanto ja Julia Vuori: Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja

Rax Rinnekangas vaelsi Kalle Holmbergin käskystä luostariin lukemaan Karamazovin veljekset - syntyi Mestarin viimeinen toivomus -kirja

Jyri Vartiainen: Kirous

Samuel Beckett: Sanoinkuvaamaton

Roger Daltrey: My Generation - Rocklegendan omaelämäkerta

Suvi Ratinen: Matkaystävä

Merete Mazzarella: Varovainen matkailija

Katriina Huttunen: Surun istukka

Naomi Alderman: Voima

Elizabeth Acevedo: Runoilija X

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.