RISTO HYVÄRINEN, HEIKKI LINDOORS, TEUVO MANNINEN - Metsäkuva elää/kuvakertomus Järvi-Suomen metsistä

RISTO HYVÄRINEN, HEIKKI LINDOORS, TEUVO MANNINEN Metsäkuva elää/kuvakertomus Järvi-Suomen metsistä

Maahenki 2010, 180 s. Heti alkuun on sanottava, että metsäammattilaiset ovat tehneet komean kirjan. Teoksen nimi Metsäkuva elää kertoo oleellisen kirjan sisällöstä.

Kirja havainnollistaa arkisella tasolla luonnon dynamiikkaa: Avohakkuu ei jää haavaksi metsään.

Tästä mainio esimerkki on kuvattu Maaningalla, missä istutusmännikössä Paavolan tilalla on puuta 195 kuutiota hehtaarilla, kun 45 vuotta sitten oli vain sileäksi hakattu aukko. Väliin on mahtunut ensiharvennuskin parikymmentä vuotta sitten.

Kirjan ovat kirjoittaneet ja koonneet suonenjokelainen metsätalousneuvos Risto Hyvärinen, 66, järvenpääläinen maa- ja metsätieteiden lisensiaatti ja metsänhoitaja Heikki Lindroos, 75, sekä jyväskyläläinen metsänhoitaja Teuvo Manninen, 85, jotka kaikki ovat olleet repimässä puuta Suomen metsistä raskaiden sotavuosien jälkeen. Heitä voi hyvällä syyllä kutsua vanhan liiton miehiksi.

Puupula katosi, kun metsänkäsittelyä tehostettiin ja luontaistalous vaihtui viljelytalouteen. On helppo käsittää, että kirjan kirjoittajia oudoksuttaa nykytilanne, kun teollinen puunkäyttö jää vuosi vuoden perään metsien vuotuista kasvua alemmalle tasolle, ja metsäpolitiikasta on tullut metsä- ja ympäristöpolitiikkaa.

Kirjassa on paljon kuvapareja. Teoksen tekijät ovat olleet tarkkoja ja tinkimättömiä metsäkuvan muutoksen dokumentoinnissa, sillä kirjaan on hyväksytty vertailuun vain sellaisia kuvia, jotka todella kyetään paikantamaan kuvion tarkkuudella ja jotka on kuvattu sulan maan aikana. Niinpä kuvat puhuttelevat.

Epäilen, että aikaa sitten eläköityneet metsäherrat ovat halunneet jättää todistuksen tehometsätalouden jäljiltä. Yksi makeimmista todisteista on pellonmetsityksen tuloksista kertova kuvapari Sumiaisista: 40-vuotias viljelykuusikko Pynnönsaaresta. Puuta on nyt 245 kuutiota hehtaarilla ja harvennuksista on kertynyt aikaisemmin 100 kuutiota hehtaarilta.

Keski-ikäiselle kirjan selaajalle kuvat kertovat vastaansanomattomalla tavalla, miten ihmisen elämä on lyhyt. Kirja sanoo sen toisin päin: suhteellinen ajantajumme vääristää näkemystämme luonnon aikajänteestä.

Kirjaan on mahtunut puhuttelevaa metsätietoakin. Kirjan mukaan Suomen metsistä on hakattu 2,8 miljardia kuutiota eli kaksinkertaisesti se määrä puuta, mitä niissä alueluovutusten jälkeen 1940-luvulla kasvoi. Silti 2000-luvulle tultaessa puuvaranto on ylittänyt kahden miljardin kuution rajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.