Rax Rinnekangas - Kertomus ainoasta rakkaudesta

RAX RINNEKANGAS Kertomus ainoasta rakkaudesta
Lurra Editions 2010. 407 s.

Taiteen moniottelijan Rax Rinnekankaan (s.1954) kaksi temaattisesti toisiaan täydentävää pienoisromaania edustavat Suomessa harvinaista tyylilajia, jossa henkilökohtaisen elämysmaailman kuvaus on ensisijaista, psykologinen selitys toisijaista.

Saksankielisellä alueella tämän tyylilajin eittämätön mestari on itävaltalainen Peter Handke, "puhtaan kokemisen hetken" kuvaaja.

Rinnekankaan kaksi romaania muodostavat moraalisen kehitystarinan uskonnollisen yhteisön varjossa eläneen Lauri-nimisen pohjoispohjalaisen pojan ja nuorukaisen elämästä 1970-luvulla. Laurin seksuaalinen herääminen ja syyllisyydentunto kietoutuvat kokonaisvaltaisena elämänhistoriana toisiinsa.

Ihmisen identiteetin taustalla on usein torjuttuja katastrofeja, kuten vaikkapa perheen mykkyyttä, ilottomuutta ja sanattomuutta. Lapsen näkökulmasta nämä herättävät selittämättömiä syyllisyydentuntoja, riittämättömyyttä ja epävarmuutta.

Kertomus ainoasta rakkaudesta on kirjoitettu minimalistiselle taidokkuudella ja ilmavalla otteella, vaikka teemojen puolesta liikutaankin aika "raskaassa" materiaalissa.

Joka tapauksessa Rinnekankaan kaksi romaania tuovat uutta ja tuoretta sävellajia suomalaisen kirjallisuuden lapsuuden ja nuoruuden intiimiin kuvaukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.