Rax Rinnekangas - Peilipoika

 

Lurra Editions 2012. 244 s.

Monilahjakkaana valokuvaajana, elokuvaohjaajana ja kirjailijana tunnetun Rax Rinnekankaan (s. 1954) teos Peilipoika on kertomus ihmisluonteen jatkumisesta sukupolvelta toiselle, vaikka osapuolet eivät tunne toisiaan lainkaan.

Kirja alkaa löydöstä. Raul-niminen murrosikäinen poika havaitsee kadulla peilin, jonka hän korjaa talteen ja nimeää afrikkalaiseksi sen nahkaisen kotelon ja eksoottisen tuoksun perusteella. Peili suuntaa valon ja myös nuorukaisen ajatuksia eri kohteisiin.

Äiti vaikenee, mutta Raulin isoäiti kertoo tämän isästä, joka on tunnettu tiedemies. Hän ei kuitenkaan kyennyt sopeutumaan perheellisen elämään, vaan lähti omille teilleen jättäen raskaana olevan äidin, eikä pitänyt syntyneeseen poikaansa yhteyttä.

 

Kuudennentoista syntypäivänsä aattona Raul saa isältään odottamatta kirjeen ja puhelinnumeron. Seuraavana päivänä poika soittaa isälleen ja tapaamisesta sovitaan. Matka suuntautuu ruotsinkieliselle länsirannikolle, aivan päinvastaiseen suuntaan kuin Raulin kotikaupunki.

Pitkän junamatkan aikana poika kaivaa mielijohteesta peilinsä esiin ja suuntaa sen kauempana istuvaan naiseen, jolloin sen heijastuksen vaikutus saa pojan ymmälle. Ja lisää peilin vaikutuksia on luvassa.

Isä ei ole poikaansa vastassa, vaan hänen sihteeri Anja Flimm. Sihteeri pitää Raulille seuraa koko vierailun ajan ja kertoo isän vaiheista ja elämäntavasta. Viimeisenä iltana seuranpito saa peilin heijastuksesta käänteen, joka muuttaa pojan elämää ja ajattelua.

Seuraa opiskelua ja aikuistuminen sekä tietysti kokeiluja peilin tehosta. Mystinen peili saa harjoittelupaikassa, mielisairaalassa huoneeseen suljetun ja vaarallisena pidetyn potilaan reagoimaan odottamattomalla tavalla.

Viisi vuotta ensitapaamisen jälkeen Raul sai isältään kirjeen, jossa hän kutsui poikansa uudelle vierailulle määrätyn asian vuoksi.

Kirjeessä annettiin ohje poiketa puolimatkassa tietyllä juna-asemalla ja käydä tietyn henkilön luona noutamassa eräitä tiettyjä asioita ja jatkaa sitten matkaa ja tuoda nuo tietyt asiat mukana tutkimustaloon. Määräasema osoittautui Raulin isän tädin kodiksi ja haettava asia oli pahvilaatikko. Sitä kevyemmiksi viemisiksi länsirannikolle Raul sai terveiset Anjalle, Konrad Flimmille ja Alfredille.

Mitä pahvilaatikko sisälsi, kenelle se oli tarkoitettu ja keitä olivat Konrad Flimm ja Alfred? Nämä jätän kertomatta, etteivät juonen käänteet paljastuisi. Peilipoika-kirjan kertomus etenee toden ja epätodellisuuden rajamailla ja tarinan loppu yllättää niin kuin mielenkiintoisessa kertomuksessa kuuluukin.

Rinnekankaan teksti on kautta kirjan haaveilevan kuvailevaa ja runollisen kaunista, jopa hiukan unenomaista. Sen äärelle jää mielellään viivähtämään ja nauttimaan tunnelmasta sekä hyvästä lukuhetkestä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.