Riikka Ala-Harja - Maihinnousu

Riikka Ala-Harja

Maihinnousu

Like 2012. 209 s.

 

Riikka Ala-Harjan koti on Helsingissä, mutta hän on asunut vuosina 2004–2011 Ranskassa Normandiassa vain parin sadan metrin päässä rannasta, johon liittoutuneiden joukot suorittivat maihinnousun kesäkuussa vuonna 1944.

Maihinnousu-romaani ei ole kuitenkaan kertomus jenkki- ja brittisotilaiden sankaruudesta saksalaisten armottoman tulen alla. Sankaritarina romaani kyllä on, mutta se on erilainen sankaritarina, jonka päähenkilö on oikeastaan kahdeksanvuotias tyttö Emma ja julma vihollinen, lapseen iskenyt leukemia.

Romaanin minäkertoja on Emman äiti Julie, joka työskentelee kielitaitoisena oppaana turistiryhmille, jotka saapuvat tutustumaan tuohon kuuluisaan hiekkarantaan, jossa käytiin ehkä ratkaisevin toisen maailmansodan taistelu.

Emma-tyttösen ja äiti-Julien täytyy kohdata leukemian lisäksi vielä aviopuolison ja isän, Henrin uskottomuus, joka johtaa perheen hajoamiseen. Mutta sisukkaasti äiti ja tytär taistelevat noita kohtalon iskuja vastaan.

Ala-Harjan teksti on nautittavan ammattitaitoisesti kirjoitettua. Sen henkilökuvaukset ovat eläväisen osuvia kautta linjan.

Pikku-Emman kärsimys ja uljas taistelu syöpää vastaan sattuu riipaisevasti lukijaan. On pakko jatkaa sivu sivulta malttamatta laskea romaania käsistään. On saatava nähdä, kuinka äiti ja tytär selviävät rankoista vastoinkäymisistään.

Maihinnousu sisältää monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten vaikkapa kuvaus siitä, miten jenkkisotilaat nimittivät Pigallea, kuuluisaa pariisilaista katua, Pig Alleyksi eli Sikakujaksi saatuaan siellä jaettuja ilmaisia kondomeja.

Ala-Harjan kiitettyjä romaaneja on käännetty myös ranskaksi, ja yhdestä ollaan suunnittelemassa elokuvaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.