Riitta Latvala -Taivaanrantojen maalari

RIITTA LATVALA Taivaanrantojen maalari Otava 2008. 352 s.

Riitta Latvalan Taivaanrantojen maalari jäsentyy kolmen henkilön vuoroluvuista koostuvaksi monologiromaaniksi. Jaakko Toivola lähtee lähtee vuonna 1919 Kauhavalta Helsinkiin. Hän työskentelee maalarina rakennuksilla. Iltaisin hän käy kurssia Ateneumissa. Unelmissa siintää taidemaalarius.

Nuori mies löytää pian nuoren naisen. Mandi ja hänen Hulda-siskonsa yhteinen hanke on perustaa pieni kahvilaravintola.

Heitä vetää myös runous. Kuin peilauksena Jaakon taiteilijahaaveelle hän tutustuu vaimon ruokapaikassa kirjailija Joel Lehtoseen. Lehtosella menee välillä hyvin ja välillä ei niin hyvin, ja sitten hän hirttäytyy. Myös Jaakko rämpii syvällä.

Latvala ei saa paljoa lisättyä siihen peruskuvaan, jossa toiveissaan uupunut juo, juo, juo ja juo ja makaa sitten määrättömät ajat sängyssä loppuaan suunnitellen. Ja puoliso ramppaa töissä ja huolehtii perheen lapsista.

Vahvan sotien välisen ajan tunnelman Latvala tarinaan kirjoittaa. Mandi ja Jaakko ovat kommunisteja. He ovat keskenään eri mieltä siitä, onko suuri autuus totta Neuvostoliitossa. Mandin ystävätär sinne miehineen lähtee. Muutaman hätääntyneen kirjeen jälkeen heistä ei enää kuulla.

Vuosi 1918 raastaa näitä ihmisiä. Edessäpäin nousee jo uhkaavia näkyjä Saksan suunnalta. Kun 2000-luvun alun suomalaista kirjallisuutta tarkastellaan sadan vuoden kuluttua, huomataan, kuinka valtavan vaikutuksen siihen tekivät 1900-luvun kansalliset tragediat.

HELENA MIETTINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.