Risto Juhani - Salatuimpaan saakka

RISTO JUHANI Salatuimpaan saakka

Like 2009. 302 s.

Rikoskomisario Paavo Pesonen ei kumartele herrojen edessä. Se tulee taas todistettua tuoreessa Risto Juhanin dekkarissa Salatuimpaan saakka.

Pesonen puuttuu vastentahtoisesti pojankloppien nyrkkitappeluun. Toisen pojan isä on äskettäin paikkakunnalta kartanon ostanut ministeri, jonka asianajaja väittää ministerin pojan joutuneen hyökkäyksen kohteeksi.

Ministeri yrittää vaikuttaa jutun käsittelyyn Pesosen esimiehen kautta. Esimies yrittää olla mieliksi herroille. Se saa Pesosen sapen kiehahtamaan. Paavo Iisakki on niitä vanhan kansan poliisimiehiä, joka vastustaa kaikenlaista vääryyttä. Herrat ja narrit ovat hänelle samanarvoisia.

Mitättömästä kahinasta alkanut juttu paisuu, kun Pesonen perehtyy siihen tarkemmin. Kartanoa käyttää tukikohtanaan 1930-luvun hengessä kapinaa suunnitteleva "isänmaallinen" ryhmä. Ministerikin kuuluu tähän porukkaan.

Tarina etenee verkalleen. Pesonen on pohdiskeleva rikostutkija, joka yrittää kaivautua ihmisten nahkojen sisään. Hän vaistoaa herkästi kuulusteltavien ja alaistensa tunnot. Pesonen on suustaan paha ja pistää vastapelurin ahtaalle, mutta toisaalta hän myös osaa löysätä otetta.

Risto Juhanin dekkareissa on omanlaisensa tunnelma ja viehätys. Pikkukaupunkimiljöö luo tarinoille kiinnostavan kehyksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.