Robert Louis Stevenson - Tohtori Jekyll ja herra Hyde

ROBERT LOUIS STEVENSON Tohtori Jekyll ja herra Hyde

Suom. Erkki Haglund. WSOY 1996, 111 s. Tohtori Jekyll ja mr Hyde on skotlantilaisen Robert Louis Stevensonin vuonna 1886 ilmestynyt ajaton kauhukertomus jatkuvasta hyvän ja pahan välisestä taistelusta ihmisessä. Tarina kertoo herra Uttersonista, joka huolestuneena tarkkailee vanhan ystävänsä, kunnollisen ja hyväsydämisen tiedemies Henry Jekyllin, merkillistä suhdetta iljettävään ja epäinhimillisen häijyyn Edward Hydeen. Utterson ei saata käsittää tuota yhteyttä näiden kahden niin erilaisen henkilön välillä, eikä hyväksyä sen vaikutusta ystäväänsä Jekylliin; hän aloittaa omat tutkimuksensa ja päättää ottaa selvää Edward Hydestä.

Tohtori Jekyll ja mr Hyde on kauhutarina, jossa kauhu on kunnioitettavasti luotu hahmoja ja tapahtumia taitavasti kuvailemalla ja säilyttämällä salaperäisyyden ilmapiiri, ei silmittömällä väkivallalla. Toisaalta kirja ei onnistu herättämään merkittävän suuria kauhuelämyksiä, mutta jännitystä kylläkin.

Pohjimmiltaan romaani on erittäin mielenkiintoinen sukellus ihmismielen kaksinaisuuteen, sen hyvään ja pahaan puoleen ja ihmisen valintoihin niihin liittyen. Ei ole ihme, että Tohtori Jekyll ja mr Hyde on poikinut lukuisia elokuvia ja näytelmiä, sekä innoittanut musiikintekijöitä eri vuosikymmenillä. Kirjassa piileekin aikakaudesta riippumatta pätevä muistutus, joka varoittaa paheista irrottautumisen vaikeudesta.

KARI SUOMALAINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.