Rokkibändi nimeltä Köysi

Kirjat

Mimmu Tihinen

Vain rokkia, Virkkunen

WSOY 2012. 205 s.

Rockbändistä ja -tähteydestä haaveileminen ei ole ainoastaan poikien juttu, sillä tytöillä on samat unelmat ja odotukset. Bändiä ei pystytetä hetkessä, se tiedetään ja suosio onkin jo sitten toinen juttu.

Mimmu Tihisen kirjassa 13-vuotias Marjut ja hänen ystävänsä Emmi perustavat bändin, vaikka kummallakaan ei ole soitto- eikä laulutaitoa. Biisejä vain rustaamaan. Venyttämällä kolmesta biisistä saa vartin setin, tytöt ajattelevat. Nimikin bändillä olisi hyvä olla, ja sen nimeksi tulee Köysi.

Bänditouhu lähentää myös Marjutia ja Valtteria, johon tyttö on ihastunut. Nuorten suhdetta vaikeuttaa se, että poika asuu Helsingissä ja Marjut kaukana maalla Pyhämäellä.

Kaikki ei kuitenkaan mene kuin elokuvissa, sen tytöt tulevat pian huomaamaan. Tyttöjen ensimmäinen keikka on Pyhämäen perinteisessä syysmatineassa, ja pettymyksekseen he huomaavat joutuneensa seniorikuoron lämppäriksi. Saadakseen setin jonkinlaiseen kuosiin sirkuskoulua käyvä Emmi ottaa avuksi käsinuken ja käyttää vatsasta puhumisen taitoaan hyödyksi. Yleisö on haltioissaan, mutta tyttöjen mielestä koko keikka on katastrofi.

Murheet eivät jää tähän keikkaan, sillä lemmenhuolia kasautuu Marjutille Helsingin suunnasta. Kaiken kukkuraksi näyttää siltä, että Emmi joutuu jättämään lukukauden kesken, sillä muutto kotitalosta on edessä.

Vain rokkia, Virkkunen on jatko-osa kirjoille Virkkusen viisitoista valetta ja Virkkunen ja sata sydäntä. Ihan edellisten osien tasoon uutuus ei yllä.

Kirjassa on kyllä raikkautta ja yläkouluikäisten energiaa, mutta aihetta käsitellään liian pinnallisesti. Bändiprojektit yleensä ovat rankkaa työtä, tekivät sitä sitten minkä ikäiset tahansa.

Tihisen teoksen ansioksi voi sanoa, että se on viihdyttävä kirja, jossa nuoret osaavat ja uskaltavat nauraa myös itselleen. Jokin jäi kuitenkin vaivaamaan. Ehkä se on juuri pinnallisuus ja pienoinen epäuskottavuus, joka häiritsee tarinan kulkua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.