SAMI PARKKINEN - Punainen pyörre

SAMI PARKKINEN Punainen pyörre

Gummerus 2011. 303 s. Sami Parkkisen scifi-trillerissä Punainen pyörre eletään lähitulevaisuuden Suomessa. Päähenkilö, CJ Hakala on vetäytynyt vaikeasta rakkaussuhteesta ja hakeutunut sotilaskoulutukseen metsän keskellä olevaan varuskuntaan.

Rakkaudessa pettyneelle nuorelle miehelle on se ja sama, mitä hänelle tapahtuu. Niinpä hän suostuu liikoja kyselemättä merkilliseen koulutukseen. Mies on mielentilassa, jossa mikä tahansa on parempaa kuin äskettäinen ihmissuhdedraama.

Punainen pyörre on psykologisessa mielessä järkevästi viritetty. Ihmisen täytyy olla tietyssä tunnelmassa, jotta hän motivoituu tekemään outoja asioita. Hakala koulitaan metsän keskellä hidastajaksi. Hän oppii tiettyjä mekaanisia sähköelektronisia toimenpiteitä. Mihin hän taitojaan oikeasti tarvitsee, sitä hänelle ei kerrota.

Romaani jakaantuu moniin tarinahaaroihin, joita edistetään vuorotellen. Yhdessä hilluu klassinen hahmo, hullu tiedemies.

Hullu tiedemies on saanut idean, että suora yhteys ihmisen fyysiseen ja henkiseen hyvin- tai pahoinvointiin käy kudosten kautta.

Ruumis vaikuttaa mieleen ja mieli ruumiiseen. Jos ihon alle laitetaan sopiviin paikkoihin pieniä kojeita, tahdistimia, voidaan vaikuttaa lihaksiin, hermoihin, hormoneihin ja koko persoonaan. Sydämentahdistimella voi aiheuttaa kauko-ohjattavan sydärin. Mikä mainio keino hallita ihmisiä!

Punaisessa pyörteessä on tyylikäs valikoima manipulaation metkuja ja railakas mustanhuumorin henki. Varsin kansainvälinen, joskin pieni porukka pyörii tarinan laitteita ihon alle -teemassa.

Toinen vaihtoehto olisi ollut antaa hulluuden levitä massoja liikuttavaksi kohellukseksi. Nyt mennään muutamalla tyypillä. Kun hekin alkavat äkisti kupsahdella hengiltä, alkaa tietysti tappajan takaa-ajo.

Sopii kuvaan, että pääjehu painuu kirjaimellisesti maan alle. Romaani avaa hurjan kyborgi-viitteisen maailmanmahtinäkymän ja jättää ovelasti tilanteen päälle.

Uusimmat

Kirjat

Johanna Laitila: Lilium regale

Hannu Niklander: Euraasian muistot

Mikko Porvali: Kadonneen kaupungin varjo. Karelia Noir 3

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Anu Holopainen: Sydänhengitystä

Jarmo Saarti: Ya Mo - Merkintöjä sisäisen karkotuksen ajalta

Pirita Tolvanen: Paroni - Jarno Saarisen elämä

Aleksanteri Kovalainen: Kansallinen herätys

Päivi Alasalmi: Unten puutarha ja muita satuja

Suonna Kononen: Mystiset metsätyömiehet ja keskikaljacowboyt. Retkiä suomikantriin ja sen persoonallisuuksien pariin.

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.