SEPPO JOKINEN - Räätälöity ratkaisu

SEPPO JOKINEN

Räätälöity ratkaisu

Karisto 2010, 301 s.

Kirjailijan nimi on Seppo Jokinen, sankarin nimi on Sakari Koskinen ja tapahtumaympäristö on Tampere. Voiko enää varmempaa suomalaista, härmäläistä pohjaa dekkarille toivoa?

Jokisen toistakymmentä komisario Koskinen -rikosromaania ovat saaneet vankan lukijakunnan. Miksi kertomukset komisario Koskisesta ovat niin suosittuja? Ne täyttävät hyvin muutaman kotimaisen rikos- ja jännityskertomuksen perusvaatimuksen: Ne voisivat olla totta. Niiden uhrit ja rikosten tekijät ovat tavallisia suomalaisia ihmisiä.

Rikostutkijat ovat aitoja suomalaisia poliiseja, joilla on tavallisten kansalaisten ominaisuudet, vahvuudet ja ongelmat. Tapahtumat sijoittuvat lukijoille tuttuun ympäristöön. Kertomusten henkilöt puhuvat samaa kieltä kuin lukijat, heidän vanhempansa ja lapsensa puhuvat.

Eikä uusi komisario Koskinen-romaani koskaan poikkea liikaa edellisistä.

Räätälöity ratkaisu käsittelee kahta pääteemaa. Toinen on kahden suunnittelufirman pyörittäjän hyvin menestyneen yrityksen suurisuuntainen huijausyritys, johon nämä liikemiehet uskovat saaneensa Tampereen kaupungin virkamiehet mukaan. Tampereen tulevaisuus ratkaistaisiin rakentamalla vallankumouksellinen ilmarata yli kaupungin.

Toinen aihe on joutilaiden nuorten miesten vanhuksiin kohdistama kyttäys ja pankkikorttien anastaminen heiltä. Joitakin tilejä on tyhjennetty urkitun tunnusluvun avulla. Yksi nuori löydetään surmattuna keskustasta radan varrelta. Miksi hänet on tapettu? Kuka sen on tehnyt?

Koskinen tulee töihin sairaslomalta. Kun diagnoosi on ollut masennus, hän arastelee organisaatiossa ehkä tunnettavaa epäluuloa. Jokinen kuvaa taitavasti Koskisen tuntemuksia perinteisesti testosteronipitoisessa yhteisössä, jossa onneksi on myös naispuolisia työkumppaneita. Hän käyttää paljon vuoropuhelua, joka tuntuu aidolta manselaispoliisien keskustelulta.

Seppo Jokisen uusin romaani on vankkaa ammattimiehen työtä. Se tutkii tärkeitä kysymyksiä uskottavalla ja luotettavalla tavalla, ja kertoo kaiken rikkaalla, konstailemattomalla arkikielellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.