Sami Hilvo - Rouva S.

Tammi 2012. 284 s.

Sami Hilvon romaani Rouva S. tapahtuu Tokiossa. Teoksen päähenkilöistä yksi on japanilaisamerikkalainen, muut japanilaisia. Juonen kaaressa on aikaa tuhat vuotta, reaalitodellisuuden lainalaisuuksista piittaamatonta rakkautta ja murhaavaa armotonta kostonhimoa. Kirja on Hilvon (s. 1967) toinen kiitetyn Viinakortti-esikoisromaanin jälkeen.

Romaani etenee neljän henkilön vuorolukuina. Rouva S., Nene ja Kōichi ovat minäkertojia, Danielin tarinaa kuljettaa ulkopuolinen kertoja.

Daniel matkustaa Yhdysvalloista lapsuutensa Tokioon tieteellisissä asioissa. Hänet on kutsuttu etsimään vuosisatoja vanhaa käsikirjoitusta. Muistiinpanon uskotaan olevan yliopiston suuren ja järjestelemättömän arkiston kätköissä. Hän asettuu Rouva S:n vuokralaiseksi.

Hilvo kirjoittaa ilmeisen perehtyneesti Tokiosta ja japanilaisesta kulttuurista, arjen tavoista, joissa on paljon kauniita rituaaleja.

Tarinan nykyajassa valmistaudutaan 2000-luvun alkamiseen. Nenen osiot luovat ajallista syvyyttä. Ne on kirjoitettu tuhat vuotta sitten. Ne liittyvät Danielin etsintöihin kuin myös ikiaikaisiin tuoksuihin, kotien ja temppeleiden suitsukkeisiin.

Hilvo kutoo kertomukseen hitaasti aukeavaa ja osin arvoitukseksi jäävää juonta. Daniel tutustuu katuelämän vilinässä oudon kiehtovaan mieheen. Kōichi vetää magneetin lailla Danielia puoleensa.

On ihan jännäriä pähkäillä, miten he ja muut henkilöt liittyvät toisiinsa.

Leppymättömän vihan näkökulmasta Rouva S. on romaanin intensiivisin henkilö. Rangaistuksen hautominen tekee hänestä salaperäisen ja viekkaan.

Vuosikymmenien takaiset syyt Rouva S:n silmittömään vihaan tekevät hänestä myös syvästi traagisen hahmon. Kun tarkoin valmistellut kostotoimet käynnistyvät, tarina synkistyy kauhukuvaelmaksi.

Hilvo paketoi hirveyksiä kauniisti. Hän koristelee lihat luista irrottavan väkivallan aasialaisella estetiikalla. Samuraiperinteessä ja japanilaisessa kunniakäsityksessä on samaa kiehtovan kauhistuttavaa tunnelmaa, joka henkii tässä kauniisti kirjoitetussa mutta myös kammottavassa tarinassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.