Sara Stridsberg:Niin raskas on rakkaus.

Sara Stridsberg : Niin raskas on rakkaus. Suom. Outi Menna . Tammi 2016. 369 s.

Ruotsin nykyproosan eliittiin noussut Sara Stridsberg (s. 1972) kirjoittaa vieroksutusta mielisairaalamiljööstä hengästyttävän kauniisti ja lyyrisesti kuin loisi impressionistista maalausta. Maagisrealistinen kuvaus huokuu pohjoisen valon, varjon ja pimeän vivahteita, lintuja, puita ja vaihtelevia vuodenaikoja. Laajakuva syntyy vapaasti aikaa leikkaavista hetkistä, näyistä ja keskusteluista.

Tukholman likeiseen, vanhaan Beckombergan mielisairaalaan tarkentuvan romaanin henkilöt ja tunnelma muistuttavat paikoin myös Twin Peaks -televisiosarjaa.

Päähenkilö, Jackie-tyttö on auki maailmaan ja kulkee omillaan jo varhaisteininä. Vanhemmat ovat eronneet. Alkoholisti-isä Jim viedään itsemurhayrityksen jälkeen Beckombergan mielisairaalaan. Isä tilittää tyttärelleen: ”Olen viettänyt niin rankkaa elämää. Enkä ole milloinkaan halunnut elää. Oikeasti. Niin kuin sinä.” Eksentrinen Lone-äiti uppoutuu kirjoihin ja reissaa maailman kriiseissä. ”Kaikkialla on vaarallista, Jackie”, äiti toteaa.

Mielisairaalan lääkäri Edward kuskaa puolestaan iltaisin potilaitaan juhlimaan Tukholman yöhön. Jackie kokee vielä läheisen suhteen synkkää historiaansa piilottelevan potilaan Paulin kanssa.

Romaanin suomenkielinen nimi Niin raskas on rakkaus vaikuttaa pateettiselta sisältöön nähden. Stridsberg kirjoittaa paatoksella enemmän ympäristöstä kuin ihmisten tunteista. Keskeiset henkilöt ottavat poikkeuksellisen eleettömästi vastaan traagiset kohtalot lähipiirissään. Vaikutelmaa alleviivaa usein niukka ja viileä dialogi.

Alkuperäisnimi Beckomberga Ode till min familj viittaa suoremmin Beckombergan mielisairaalaan, jonka loppuvaiheisiin romaani sijoittuu. Romaanin sairaala on tulkittu ruotsalaisen yhteiskunnan muutoksen vertauskuvaksi.

Sairaalan synty on kuin ”hyvinvointivaltion nousu pimeydestä”. Stridsberg kirjoittaa suoraan, miten ”Beckombergan aikakausi osui samalle jaksolle kuin hyvinvointivaltionkin, 1932–1995.” Yhteiskunnalliseen muutokseen viitataan lisäksi Olof Palmen murhauutisilla.

Stridsbergin tarkka ja moniaistillinen kuvaus mielisairaalan miljööstä ja sen persoonallisuuksista koskettaa ilman laajempaa tulkintakehystäkin.

Risto Löf

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.