Sari Kanala, Daga Ulv ja Juha Taskinen: Saippa saimaannorppa

Sari Kanalan teksteihin, Daga Ulvin guassimaalauksiin ja Juha Taskisen valokuviin perustuva Saippa saimaannorppa -lastentietokirja osuu polttavan ajankohtaiseen aiheeseen.

Kansainvälinen luonnonsuojelujärjestö Sea Sheperd aloitti äskettäin Saimaalla ensimmäisen partiointikampanjansa saimaannorpan suojelemiseksi ja vesistön kalastusrajoitusten valvomiseksi. Se koettelee jälleen uhanalaisen norppalajin suojelijoiden ja kalastajien kireitä välejä.

Saippa-lastenkirja asettuu toki saimaannorpan suojelijoiden kannalle, mutta pysyy toteavalla asialinjalla. Kirjassa todetaan, että saimaannorppa on maailman uhanalaisin hylje, joka esiintyy vain Saimaan vesistössä. Kerrotaan, että jotkut norpan poikaset eli kuutit hukkuvat kalaverkkoihin. Muistutetaan, että talvisin moottorikelkat voivat häiritä norppien pesintää lumiluolissa.

Saimaannorppa herättää joka tapauksessa niin suuria intohimoja, että joku tulkinnee kirjan provokaationa.

Lastenkirjoissa on tavanomaista inhimillistää villieläimiä: saduissa jänis rehvastelee, kettu viekastelee ja iso paha susi kylvää pelkoa. Saimaannorpasta saa lastenkirjassa sympaattisen downshiftaajan mielikuvan, kun pullea ja isosilmäinen viiksivallu lekottelee jäällä ja kivillä Ulvin maalauksissa ja Taskisen kuvissa.

Sari Kanalan tarina yhdistää tietoa ja proosallista kuvailua – edelleen asiallisesti. Kirjan kertoja on aikuinen Saippa-norppa, joka muistelee ensimmäistä vuottaan ja vuodenkiertoa.

Talveksi emä on rakentanut itselleen ja tulevalle poikaselleen lumiluolan jäälle. Pesäkinoksessa norppa on turvassa pakkaselta, ja siksi lumiset talvet ovat tarpeen. Aluksi poikasta suojaa kylmältä myös kuuttivilla.

Kevään auringossa norpat loikoilevat jäällä. Poikanen oppii emältään, miten saalistetaan ahvenia, kiiskejä, särkeä ja muikkuja. Kesällä norpat viihtyvät rantojen ”lököttelykivillä”, ja helteissä viilennystä haetaan syvistä pohjavesistä. Syksyllä norppa varautuu talveen syömällä ja kasvattamalla paksun rasva- eli traanikerroksen.

Saimaannorpan lisäksi kirja luo tiiviit katsaukset myös Suomen muihin hylkeisiin, itämerennorppaan sekä harmaahylkeeseen eli halliin. Suomeksi ja englanniksi tekstitetyn kirjan tuotosta osa ohjataan saimaannorpan suojelutyöhön.

Risto Löf

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.