Sari Kataja-Peltomaa & Ville Vuolanto - Lapsuus ja arki antiikissa ja keskiajalla

Gaudeamus 2013. 301 s.

Tavallisia mielikuviamme historiasta ovat antiikin julmuus, riettaus ja orjuus sekä keskiajan sekavuus, köyhyys ja pimeys. Joissain tapauksissa nämä kliseet pitävätkin paikkansa, mutta lähemmin tarkasteltuina hyvin usein sittenkään eivät.

Jälkimmäinen toteamus on innoittanut kahta tamperelaistutkijaa löytämään menneisyydestä myös sen valoisia puolia. Ainakin voidaan todeta, että se, mitä kulloinkin pahana pidetään, ei ole lainkaan yksiselitteistä. Orjan elämä oli muinoin sidotumpaa, mutta ehkä myös varmempaa kuin nykypäivän silpputöitä haeskelevan prekaarin.

Teoksen lähtökohta on paljolti mikrohistoriallinen: minkälaista oli tavallisen ihmisen arki. Vertailupaikkoja kirjoittajilla on ympäri Eurooppaa – myös Suomesta – sekä Vähästä-Aasiasta ja Pohjois-Afrikasta. Tekijät tähdentävät, ettei menneisyyden lasten elämä välttämättä ollut sen kovempaa kuin nykyisten, mutta jos oli, niin ennen kaikkea varhaisen työelämään joutumisen takia.

Erityisen kiitettävää on, että näinkin erityisalaan keskittyvä tieteellinen teos on julkaistu Suomeksi. Samalla on säilytetty myös kansantajuinen ote, jota lisää kirjan runsas ja hyvä kuvitus, osittain värillinen. Kirjaan on lisätty myös kahdeksan eri aiheita valottavaa tietoiskua, ja lähdekirjallisuuttakin on löydetty ilahduttavan monilta kielialueilta.

Kirjoittajat muistuttavat nykyisten pohjoismaiden ja eräiden muiden alueiden suhteellisen hyvästä lapsen asemasta.

Antiikissa ja keskiaikana esiintyi vakavia epäkohtia: suurta lapsikuolleisuutta, laajaa aliravitsemusta, orpoutta, raisua kuritusta, kouluttamattomuutta, sukupuolista ahdistelua ja liiallista työn teettämistä. Mutta tämä ei ole pelkästään menneiden vuosisatojen ongelma, vaan on valitettavaa todellisuutta nykyisenkin maailman monella kolkalla.