Savon luonto hyvin lähellä

PERTTI ROVAMO JA AINI RÖSSI Savon patikointiopas

Edita 2010, 233 s. Upeat maisemat ja elämykset voivat olla hyvinkin lähellä. Kuopiolaissyntyinen, Rantasalmella asuva retkeilytoimittaja ja tietokirjailija Pertti Rovamo sekä savonlinnalainen toimittaja, patikoinnin aktiiviharrastaja Aini Rössi ovat koonneet oivallisen paketin Etelä- ja Pohjois-Savon retkeilymahdollisuuksista.

Savon patikointiopas tarjoaa hyvin ajantasaista tietoa ja käytännönläheistä opastusta sekä pitkille vaelluksille että kevyemmille päiväretkille.

Näyttävin värikuvin höystetty kirja johdattelee aiheeseen Savon syntyhistorian ja nykyisyyden kautta ja esittelee muun muassa maakunnan maisemaa merkittävästi muokanneen kaskeamisen sekä selittää luonnon ominaispiirteet.

Vesistöt hallitsevat Savon maakuntia ja sen ulkoilureittejä, vaikkei sitä välttämättä valtatietä kulkiessaan kunnolla huomaakaan.

Siksi on toivottavaa, että kirja osuu myös kauempana asuvien käsiin. Savon upeat järvimaisemat eri vuodenaikojen kuoseissaan ovat korvaamaton aarre, josta muualla ei välttämättä tiedetä, eikä sitä lähellä osaa riittävästi arvostaa.

Rovamo ja Rössi kertovat nasevasti mutta kattavan tuntuisesti patikkapolkujen historialliset taustat, kertovat kulkuyhteydet niille ja kuvailevat reitin näkymiä ja polun varrella tarjolla olevia palveluja.

Savossa vaeltajat ovat liikkeellä etenkin kesällä, kun vedet ovat vapaina, mutta talvikausikin kirjassa on huomioitu.

Painettu sana vanhenee nopeasti, mutta oppaan kirjoittajat ovat fiksusti liittäneet mukaan kohteiden kannalta tärkeät nettiosoitteet.

Tämän kirjan ja läppärin kanssa retkeilijällä ei liene hätäpäivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.